Hoppa till huvudinnehållet

Hovrätten häver fängelsedom – kvinna döms till dagsböter

Publicerad:
Hovrätten för Västra Sverige ändrar tingsrättens dom och häver fängelsedomen.
Hovrätten för Västra Sverige ändrar tingsrättens dom och häver fängelsedomen. Foto: Micke Larsson/TT

Hovrätten ändrar tingsrättens dom mot den kvinna i 40-årsåldern som dömts till fängelse för grov misshandel och olaga hot för en knivskärning i Bengtsfors. Fängelsedomen hävs.

Knivattack i troligt svartsjukedrama – kvinna döms till fängelse

Hovrätten ogillar åtalet för grov misshandel och dömer kvinnan för två fall av olaga hot. Påföljden blir, i stället för fängelse, dagsböter. I det här fallet handlar det om 3 000 kronor.

Skadeståndskravet sänks också från 45 000 till 5 000 kronor.

Hovrätten anser det styrkt att kvinnan skickat ett sms-meddelande om ett hot. Det står också klart att kvinnan därefter sökt upp två personer, en man och en kvinna, i en bostad.

Därefter går meningarna isär om vad som egentligen har hänt.

"Försökte försvara sig"

Den kvinnliga målsäganden har berättat att 40-åringen attackerat henne med kniv.

40-åringen däremot menar att hon blivit angripen av den manlige målsäganden. Denne ska ha tagit ett hårt strypgrepp om hennes hals. Därefter ska den kvinnliga målsäganden ha attackerat henne genom att slå henne med ett baseballträ. 40-åringen ska då ha fått tag på ett föremål som hon riktat mot sina angripare för att ta sig loss och undkomma mer våld.

Påverkade målsäganden

Hovrätten sätter frågetecken för målsägandenas version. Den kvinnliga målsäganden har själv förklarat att hon under bråket varit påverkad av bensodiazepiner och alkohol. Därför har hon svårt att minnas händelseförloppet. Även den manlige målsäganden var påverkad eftersom han hade druckit alkohol. Rätten menar att det finns flera luckor och motstridiga uppgifter i deras vittnesmål.

”Rätt till nödvärn”

I stället sätter rätten större tilltro till den 40-åriga kvinnan. Hon hade "rätt till nödvärn" eftersom hon var "utsatt för ett påbörjat brottsligt angrepp på sin person", skriver hovrätten.

Tingsrättens fängelsedom hävs alltså och 40-åringen döms i stället till dagsböter för två fall av olaga hot.

Artikeltaggar

BengtsforsBrott & blåljusDagsböterDomarFängelseHovrätten för Västra SverigeOlaga hotSkadestånd

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.