Hoppa till huvudinnehållet

Covid -19: Smittfallen ökar i Åmål – men osäkerhet i statistiken

Publicerad:
Det råder just nu stor osäkerhet i statistiken kring spridningen av covidviruset. Minskad testning gör att antalet registerade smittade går ner totalt sett. Men i Åmål ökas siffrorna på. Foto: Johan Nilsson/TT

Den mätbara spridningen av covid i Västra Götaland minskar totalt sett, mest på grund av minskad testning. Men Åmål går mot strömmen. Där har antalet registrerade fall ökat den senaste veckan.

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt omfattande i hela regionen och i alla åldersgrupper, men i statistiken totalt sett har siffrorna gått ned. Detta beror främst på att det inte tas så många prover som tidigare.

Västra Götalandsregionen har dragit ned på antalet covidtester rejält, vilket påverkar statistiken. Men det finns också en viss eftersläpning fortfarande, vilket gör att det ser lite annorlunda ut från kommun till kommun.

På en hel del orter minskar smittspridningen, men på andra ökar den oförklarligt.

Siffrorna skiljer sig

Siffrorna från Västra Götalandsregionen skiljer sig också till viss del från de från Folkhälsomyndigheten, FHM, och det är de senare vi redovisa här. I FHM:s statistik noteras den testades hemort, oavsett var någonstans i landet personen är testad.

I Bengtsfors har antalet nya registrerade covidfall minskat från 222 för två veckor sedan till 117 förra veckan. I Dals Ed har antalet smittade minskat från 142 till 135 och i Färgelanda har antalet konstaterat smittade minskat från 153 till 131.

I Melleruds kommun har antalet smittade minskat rejält, från 242 till 132.

Ökande i Åmål

I Åmåls kommun, däremot, har antalet testade som befunnits smittade med covid-19 ökat. Från 170 för två veckor sedan, till 218 nu. Även om man läser av Västra Götalandsregionens siffror, som är lägre totalt sett, så har smittspridningen ökat i Åmål (från 124 till 174).

Mest i Säffle

Klart mest smittspridningen i vårt närområde, enligt statistiken, är det fortfarande i Säffle där antalet konstaterade fall ökade från 481 till 520.

Artikeltaggar

ÅmålCoronavirusetDalslandVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.