Hoppa till huvudinnehållet

Ingen vill ta över specialistvården på sjukhuset i Bäckefors

Publicerad:
Aleris driver specialistmottagning på Dalslands sjukhus i Bäckefors.
Aleris driver specialistmottagning på Dalslands sjukhus i Bäckefors. Foto: Tommy Löfgren

Det har inte kommit in några anbud för att ta över specialistsjukvården på sjukhusen i Bäckefors, Strömstad och Lysekil.

Norra hälso- och sjukvårdsnämnden har därför beslutat att avbryta upphandlingen för att kunna ändra förutsättningarna.

Vårdföretaget Aleris, som bland annat driver specialistklinikerna på Dalslands sjukhus i Bäckefors, har sagt upp avtalet och det går ut i höst. Norra hälso- och sjukvårdsnämnden inledde därför en upphandling för att hitta en efterträdare som vill sköta specialistsjukvården vid närsjukhusen i Bäckefors, Strömstad och Lysekil

Men intresset är svalt. Det har inte kommit in ett enda anbud.

Norra hälso- och sjukvårdsnämnden har därför beslutat att avbryta upphandlingen och börja om. Planen är att ”gå in i breda dialoger med aktörer i arbetet med ett nytt upphandlingsunderlag”.

– Ingenting har ändrats i nämndens beslut att en upphandling av somatisk specialistsjukvård ska ske. En ny upphandlingsprocess har redan inletts, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Linda Jansson (M) i ett pressmeddelande.

Hitta övergångslösning

Sjukhusen kommer inte att stå tomma i höst. Vid sidan av den nya upphandlingen kommer arbete att ske för att se till att det finns en övergångslösning på plats om det skulle behövas när Aleris nuvarande avtal går ut den 31 oktober.

– Vi vet sedan tidigare att det handlar om ett komplext och utmanande uppdrag som omfattar många specialiteter vid tre utbudspunkter, och detta i ett stort geografiskt område med ett relativt sett begränsat patientunderlag. Med de givna förutsättningarna finns det svårigheter att långsiktigt upprätthålla stabil bemanning, kompetens och medicinsk kvalitet på vården, säger Linda Jansson i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

AlerisBäckeforsDalslandDalslands sjukhusLinda JanssonNorra hälso- och sjukvårdsnämndenVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.