Hoppa till huvudinnehållet

Tredje gången gillt för Aggers utställning i konsthallen i Åmål

Publicerad:
Lars Agger och Ingela Agger inviger sin tre veckor långa utställning i Konsthallen i Åmål. Ingela Agger föredrar att måla människor, gärna tillsammans med en liten fågel.
Lars Agger och Ingela Agger inviger sin tre veckor långa utställning i Konsthallen i Åmål. Ingela Agger föredrar att måla människor, gärna tillsammans med en liten fågel. Foto: Roger Pettersson

Med start på lördagen blir Lars och Ingela Aggers utställning i Konsthallen i Åmål äntligen av. Efter att pandemin satt stopp för deras utställning två år i rad håller paret, som sedan 1983 bott en mil utanför Hallsberg, nu för fullt på med att hänga upp sina tavlor och ställa upp sina skulpturer i konsthallen i Åmål.

Lars och Ingela Agger har ställt ut i konsthallen i Åmål en gång tidigare, 2008. Det är Åmåls konstförening Konstbild -82 som arrangerar utställningen. Återbesöket skulle ha skett redan 2020 men då – precis som ifjol – blev utställningen inställd på grund av pandemin.

Måleri, teckning och skulptur är temat för paret Aggers utställning i Åmål.

Arrangerar konserter

Ingela Agger målar och skulpterar främst människor och djur medan Lars Agger mestadels målar landskap och dessutom bygger modeller.

Dessutom arrangerar paret konserter i ett tidigare baptistkapell tvärs över vägen från huset de bor i, en mil utanför Hallsberg.

När Lars och Ingela Agger förvärvade byggnaden strax efter millennieskiftet gick byggnaden i folkmun under namnet Sions borg.

– En kollega till mig kom med förslaget att döpa om byggnaden till Aggers hus och det är numera vedertaget. Ingela brukar stå i entrén när vi håller i konserter och jag är parkeringsvakt, säger Lars Agger.

Lars Agger, Gunilla Ekemark, Ingela Agger och Britt Svarfar förbereder morgondagens konstutställning i konsthallen i Åmål. För Lars och Ingela Agger är temat måleri, teckning och skulptur.
Lars Agger, Gunilla Ekemark, Ingela Agger och Britt Svarfar förbereder morgondagens konstutställning i konsthallen i Åmål. För Lars och Ingela Agger är temat måleri, teckning och skulptur. Foto: Roger Pettersson

Vid konserterna tar de inget betalt, utan artisterna för behålla hela överskottet. Däremot säljer de en och annan tavla och Lars Agger får förstås betalt för de modeller han gör. Han har gjort historiska modeller över Birka och Slottsmuseet, men är nu anlitad att göra en modell över Karsuddens sjukhus.

– Det är mycket sekretess där. Men man kan säga att vi försöker leva på konst och kultur och då är modellbyggandet en bra inkomstkälla, säger Lars Agger.

Idéer växer fram

Ingela Agger gör oftast upp en bild av vad hon ska framställa innan hon påbörjar arbetet, medan Lars Agger oftast påbörjar arbetet med lite färger för att låta idéerna växa fram i inledningsskedet under tiden som han dragit igång skapandet.

I bostaden, en gammal skola, har de varsin våning i huset där de skapar och Ingela Agger tycker att deras konst går bra ihop i rummet.

– Våra motiv skiljer sig åt en del, men färgerna går bra ihop så det känns inte som att vi konkurrerar i rummet, säger Ingela Agger.

Olika sätt

Det är Ingela Agger som skapar de flesta skulpturerna, men även Lars Agger gör en och annan skulptur. Men tillvägagångssättet skiljer sig åt.

– Lars använder av bandsågen när han skapar sina skulpturer medan jag hugger ut direkt ur träet, säger Ingela Agger.

Imorgon är paret på plats ett par timmar i konsthallen i Åmål för att inviga sin utställning som pågår tre veckor framåt.

Lars Agger målar nästan uteslutande landskap, gärna i skymningstid.
Lars Agger målar nästan uteslutande landskap, gärna i skymningstid. Foto: Roger Pettersson
Ingela Agger hugger ut sina skulpturer direkt ur träet och har gjort de flesta av parets skulpturer som finns med på visningen på utställningen i Konsthallen i Åmål.
Ingela Agger hugger ut sina skulpturer direkt ur träet och har gjort de flesta av parets skulpturer som finns med på visningen på utställningen i Konsthallen i Åmål. Foto: Roger Pettersson
Lars Agger har gjort en del av träskulpturerna och använder sig då av en teknik där han använder en bandsåg.
Lars Agger har gjort en del av träskulpturerna och använder sig då av en teknik där han använder en bandsåg. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls bibliotekÅmåls konstförening Konstbild 82Konst

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.