Hoppa till huvudinnehållet

Överföll familj i deras hem - nu har paret fått sin dom

Publicerad:
Mannen och kvinnan döms för ett brutalt överfall på en familj i deras villa utanför Säffle.
Mannen och kvinnan döms för ett brutalt överfall på en familj i deras villa utanför Säffle. Foto: Johan Nilsson/TT

Familjen överfölls i sitt hem utanför Säffle av ett drogpåverkat par. Makarna misshandlades och deras barn hotades till livet. Nu har paret fått sin dom. Båda slipper fängelse och ska i stället få vård.

Det var ett brutalt och hänsynslöst överföll som familjen utsattes för i november förra året. En 37-årig man från Säffle och en 35-årig kvinna från Åmål, hade bestämt sig för att vandra till Oslo när de vid 13-tiden beslutade sig för att gå in i en villa utanför Säffle.

Men huset var inte tomt - en 15-årig flicka befann sig på övervåningen och det var starten på en serie av grova brott som både flickan och senare även hennes föräldrar blev utsatta för. När föräldrarna efter en stund kom till villan blev de överfallna och misshandlade av den drogpåverkade inkräktarna.

Sjuka och drogpåverkade

Nu har fallet avslutats i domstol. Mannen döms för två fall av grov misshandel, grovt hemfridsbrott och olaga hot. Det sammanlagda straffvärdet motsvarar ett fängelsestraff på två och fyra månader men han dömdes i stället till rättspsykiatrisk vård sedan en rättspsykiatrisk undersökning visat att han vid tillfället var påverkad av en allvarlig psykisk sjukdom.

Kvinnan döms för en grov misshandel, grovt hemfridsbrott och ringa narkotikabrott till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Hade hon fått fängelsestraff hade det blivit ett år och sju månader.

175 000 i skadestånd

Paret dömdes också att betala ett skadestånd till familjen på sammanlagt 175 000 kronor.

Vid rättegången berättade 15-åringen att hon från övervåningen hörde att någon befann sig in i huset. Hon gick ned i hallen och upptäckte mannen och kvinnan som hon körde ut ur huset. Hon blev rädd, låste in sig på toaletten och ringde föräldrarna. Flickan insåg snart att paret var tillbaka i huset och på något sätt hade tagit sig in på övervåningen.

När föräldrarna kom hem blev de överfallna och misshandlade av inkräktarna. Mamman drogs i håret och kastades ned för trappan och pappan fick en tung brandsläckare kastad i huvudet. Båda blev slagna och sparkade.

Greps av beväpnad polis

De hade dock hunnit larma polisen som efter en stund kom till platsen med en hundpatrull och med dragna vapen grep mannen och kvinnan.

Den kvinnliga förövaren berättade vid rättegången att hon var mycket ångerfull. Mannen valde däremot att inte kommentera sina handlingar. Familjen berättade att händelsen har påverkat dem i mycket hög grad.

Paret dömdes för ytterligare ett hemfridsbrott som skedde i en lägenhet i Säffle i april förra året. Då trängde de sig med våld och hot in hos en kvinna och misshandlade henne med sparkar och slag. Kvinnan berättade vid rättegången om den råa misshandeln och att händelsen har påverkat henne mycket negativt

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrov misshandelHemfridsbrottOlaga hot

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.