Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Välkommet att vårdscheman ändras – men varför först nu?

Publicerad:
”Det glädjande beskedet som nu skedde blir kosmetika för mig angående omtanke av personalen, eftersom ni inte brytt er tidigare”, skriver Jan-Eric Thorin (L). Foto: Eva Tranefeldt

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Läste med oerhörd glädje att man tagit beslut om ändrade scheman inom vården. Ett välkommet beslut efter all kritik från personalen.

Jag har under min tid i fullmäktige alltid varit intresserad av vård- och omsorgsfrågor, var några år även med i nämnden.

Jag har besökt alla äldre- och LSS-boenden som god man utom Illern. De senaste fem åren har jag besökt min hustru två gånger i veckan, cirka fem timmar varje gång.

Med detta vill jag säga att jag är väl förtrogen med de anställdas situation.

Det är ändring av scheman, delade turer och även bemanningsproblem som är ett stort problem. Trots stressiga rutiner har jag alltid fått ett vänligt bemötande.

Jag blev dock förvånad över beslutet då inget intresse visats tidigare till förändring. Hur många år har inte deras situation varit omdiskuterad? Man har sagt att det är chefernas ansvar. De har inte lyssnat enligt personal. För en tid sedan skrev kommunalrådet Michael Karlsson (S) och hans fader, f.d kommunalråd Bengt-Åke Karlsson (S) en diger insändare om bestämmelser som gällde. På några få rader nämndes personalens väl och ve.

Varför har det dröjt så länge? Personal har tagit tjänstledigt eller sjukskrivit sig i hög grad. Vad har detta kostat individen i psykisk ohälsa? De som varit kvar har fått ökade bördor vilket också medfört trötthet och ohälsa. Det har ju också påverkat trivseln i deras familjeförhållanden.

Ewa Arvidsson (S), ordförande i välfärds-och arbetsmarknadsnämnden, har så länge jag minns envist lutat sig tillbaka på enkätsvar som lämnats av brukarna. (Jag ogillar namnet, som god man kallas det för huvudman.) Besök gärna de boenden du har ansvar för så kommer du att finna att många inte kan fylla i enkäterna eller ens förstå frågorna.

Det glädjande beskedet som nu skedde blir kosmetika för mig angående omtanke av personalen, eftersom ni inte brytt er tidigare.

Vikarieförsörjning och semesterplanering är också något som bör ses över. Det kan inte vara en överraskning att personalen har semester varje år. Bör färdigställas mycket tidigare.

Jan-Eric Thorin (L)

Artikeltaggar

ÄldreomsorgÅmåls kommunÅmåls kommunInsändareLSSvälfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen