Hoppa till huvudinnehållet

Nyström om ljudböckernas Oscarsgala: ”Surrealistiskt stort”

Publicerad:
Författarduon Peter Mohlin och Peter Nyström kan vinna ett fint ljudbokspris i USA.
Författarduon Peter Mohlin och Peter Nyström kan vinna ett fint ljudbokspris i USA. Foto: Thomas Johansson/TT

"The Bucket List”, skriven av den Åmålsbördiga författarduon Peter Nyström och Peter Mohlin, är en av finalisterna i kategorin ”Best Mystery” i ljudböckernas egen Oscarsgala, Audie Awards.

– Det betyder jättemycket, säger Peter Nyström.

Det amerikanska ljudboksförbundet, Audio Publishers Association, har nominerat årets bästa ljudböcker i USA. Vinnarna kommer att presenteras vid den direktsända amerikanska ljudboksgalan Audie Awards, den 4 mars, som beskrivs som Oscarsgalan för ljudböcker.

”Surrealisiskt stort”

Vinnarna i 25 olika kategorier ska utses. Peter Nyström och Peter Mohlins bok ”The Bucket List” (Det sista livet) är en av fem finalister i kategorin ”Best Mystery”.

– Det är nästan surrealistiskt stort, säger Peter Nyström.

Åmålsduo nominerad till pris på den amerikanska ljudboksgalan

Finalisterna har utsetts utifrån böckernas popularitet och lyssnarnas betyg.

– Det är härligt att se att den funkar även over seas. Amerikanerna gillar tydligen att läsa om den värmländska myllan.

Huvudkaraktären, FBI-agenten John Adderley, befinner sig i USA i bokens inledning. Den svenskamerikanska mixen verkar attrahera den amerikanska publiken.

– Det finns en amerikansk koppling också.

Mördande konkurrens

Konkurrenterna i Audie Awards är respektingivande, minst sagt. Stephen King och Agatha Christie är två av de övriga nominerade författarna i kategorin.

– Vi har inte så stora förhoppningar om att vi ska vinna, det är ju rätt bra konkurrens. Vi är glada över att vara med bland de fem nominerade.

”En flaskhals”

Oavsett hur Åmålsförfattarna står sig i konkurrensen går det inte att underskatta värdet av uppmärksamheten som nomineringen ger, menar Peter Nyström.

– Det är en flaskhals att ens komma in i USA. Bara en procent av alla utgivningar där är utländska. Vi hoppas och tror att det här ska generera en del läsare. I början är det viktigaste att nå ut, att folk vet att boken finns. I det avseendet är det här jätteviktigt, det är en bra pr-plattform.

I Sverige har intresset för ljudböcker växt enormt de senaste åren. USA ligger steget efter, men marknaden växer stadigt.

– Ljudboken är verkligen på väg upp i USA, det är ett format som växer.

Wireskådis inläsare

”The Bucket List” är inläst av skådespelaren Dion Graham, en flitigt anlitad inläsare som vunnit flera priser för sina insatser.

– Det var förlaget som fixade fram honom. Han är ganska hajpad eftersom han varit med i ”The Wire” som vi är lite inspirerade av i boken.

– Han var verkligen initierad och la ner hela sin själ i det. Han glömde ofta tidsskillnaden och kunde ringa mitt i natten för att fråga saker som: ”Hur uttalas pressbyrån?”

Mohlin och Nyström har även USA-kontrakt på uppföljaren till ”Det sista livet”, ”Den andra systern”, som släpptes i Sverige förra våren.

– Det blir nog Dion Graham som läser in den också, om det inte sker något konstigt.

Till 20 språk

”The Bucket List” har översatts till 20 språk, bland annat tyska, italienska, danska, norska och japanska, och har bland annat vunnit pris för bästa thrillerdebut i Nederländerna.

Författarduon jobbar just nu med den tredje boken i serien, som väntas släppas någon gång under nästa år. Varvat med skrivandet kommer de att försöka möta läsarna en hel del framöver.

– Vi ska upp till Värmland i mars och sedan vidare till Norge. Det ska bli roligt att komma igång igen, det har varit ensamt under pandemin.

När kommer ni till Åmål och Bokdagar i Dalsland igen?

– Den här sommaren har vi ingen bok eftersom trean inte har släppts än, men det vore väldigt kul att komma tillbaka och vara där på riktigt, med publik. Om det inte blir i år så blir det förhoppningsvis nästa år.

Artikeltaggar

ÅmålLitteraturPeter MohlinPeter Nyström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.