Hoppa till huvudinnehållet

Karlsson (S) svarar på oppositionskritiken: ”Ett i mina ögon bra avtal”

Publicerad:
Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) förklarar varför kommundirektörens anställningsavtal ser ut som det gör. Foto: Fredrik Tacacho

Oppositionen kritiserar kommundirektörens anställningsavtal. Men avtalet är på inget sätt utsvävande, menar kommunalrådet Michael Karlsson (S). Han hänvisar bland annat till att många parametrar måste uppfyllas för fullt utbetalt avgångsvederlag.

– Utifrån de förutsättningar som ändå finns i en sådan här rekrytering, är det i mina ögon ett bra avtal, säger Michael Karlsson (S), angående det papper Åmåls nye kommundirektör Jan-Erik Samuelsson undertecknade på måndagen.

Både Sverigedemokraterna och Alliansen står bakom valet, men tar aktivt avstånd från hur anställningsavtalet är upplagt.

Särskilt kritiseras längden på uppsägningstiden och avgångsvederlaget.

Tar ner kritiken

Michael Karlsson (S) anser å sin sida att kritiken saknar bäring:

– Avtalet som Jan-Erik Samuelsson har skiljer sig från det hans föregångare Anders Sandén och Jeanette Lämmel hade, säger Karlsson (S). Om Jan-Erik säger upp sig har han se tre månaders uppsägningstid. Jeanette och Anders hade sex månader. Om vi säger upp Jan-Erik är uppsägningstiden sex månader. För Anders och Jeanette var det nio månader.

De ekonomiska riskerna är med andra ord mindre för kommunen den här gången.

– Kritiken börjar i fel ände, säger Michael Karlsson (S), och tar avstamp vid de grundläggande förutsättningarna.

Ett vd-avtal

Lagen stipulerar att en kommundirektör får ett så kallat vd-avtal. Detta eftersom tjänsten inte omfattas av traditionell anställningstrygghet med las och annat. Men i gengäld medför yrket andra fördelar som en förhållandevis hög månadslön.

– Det här är någonting som har växt fram under de senaste decennierna runt om i kommun-Sverige, Åmål skiljer sig inte åt på den punkten, säger Michael Karlsson (S).

Från oppositionens sida uttrycks farhågor om att Åmål återigen riskerar bli sittande med ett långt och kostsamt avgångsvederlag, om Jan-Erik Samuelsson av någon anledning väljer att lämna eller blir tvungen till detsamma.

Det kommer knappast ske, menar Michael Karlsson (S). Dels är avtalet uppbyggt enligt en trappstegsmodell med belöning efter anställningstid, dels känner kommunen sin nye kommundirektör väl sedan tidigare.

Olika parametrar

– Det så kallade avgångsvederlaget är i Jan-Eriks fall 18 månader i stället för 21 månader, som Jeanette och Anders hade, säger Karlsson (S), och tillägger:

– Men det handlar inte om 18 månader oavsett vad som händer. Flera olika parameter måste infalla om hela vederlaget ska falla ut.

Skulle Jan-Erik Samuelsson exempelvis få ett nytt jobb med högre lön under uppsägningstiden, så behöver inte Åmåls kommun betala ut något. Och är den nya lönen lägre betalar kommunen endast mellanskillnaden.

– Jag tror inte någon självmant väljer att sitta sysslolös i 18 månader, säger Michael Karlsson (S).

”Vet vad vi får”

Att det skulle bli tal om uppsägning från kommunens sida anses osannolikt:

– Jan-Erik är inget wild card. Inte heller något safe card, men vi vet vad vi får i honom, säger Karlsson (S).

Han är också nöjd med rekryteringsprocessen, det öppna upplägget som bäddade för många diskussioner angående utformningen av avtalet. Men när förhandlingarna väl startade visade det sig inte finnas någon möjlighet att göra alla parter nöjda.

– Bengtsfors har exempelvis en kommundirektör med vanligt anställningsavtal. Om de väljer att skilja sig åt är risken stor att ersättningen blir en rättslig fråga. I sådana fall är det inte ovanligt att processen drar ut över 24 månader eller längre tid. Då talar vi om pengar, säger Michael Karlsson (S).

Artikeltaggar

ÅmålJan-Erik SamuelssonKommundirektörMichael KarlssonPolitik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.