Hoppa till huvudinnehållet

SHL-sportchefen om sina dalsländska rötter: ”Det är jag stolt över”

Publicerad:
Fredrik Sjöström, sportchef i Frölunda HC, har sina rötter i Dalsland, vilket han är stolt över.
Fredrik Sjöström, sportchef i Frölunda HC, har sina rötter i Dalsland, vilket han är stolt över. Foto: Emil Langvad/TT

Även om han flyttade tidigt är Fredrik Sjöström dalslänning i grunden. Nu berättar den förre NHL-stjärnan, VM-silvermedaljören och numera sportchefen för Frölunda om sina rötter i Färgelanda och klubbmärkeskaoset.

– Jag är mest dalslänning i passet, men det är jag stolt över, säger 38-åringen.

Det vimlar inte av ishockeyspelare från Dalsland, särskilt inte sådana med närmare 500 NHL-matcher och ett VM-silver med Tre Kronor på meritlistan, men Fredrik Sjöström är en sådan. Han föddes i Färgelanda 1983 och bodde under ett par år på Rönnvägen på Kostorpsområdet fram tills föräldrarna fick jobb i Ytterby i Kungälvs kommun.

– Jag föddes där, men ärligt talat har inte så mycket koppling dit längre. Jag var två år när vi flyttade, så jag är ju egentligen uppväxt i Ytterby. Familjen har fortfarande vänner i Färgelanda som vi besöker ibland, Allan och Gun Bernlo, men jag är väl mest dalslänning i passet. Men det är jag stolt över, säger han.

Fredrik Sjöström poserar med Phoenix Coyotes ägare Wayne Gretzky (vänster), kanske den bäste spelaren genom alla tider, och Steve Ellman, efter att han valts som nummer 11 i draften 2001.
Fredrik Sjöström poserar med Phoenix Coyotes ägare Wayne Gretzky (vänster), kanske den bäste spelaren genom alla tider, och Steve Ellman, efter att han valts som nummer 11 i draften 2001. Foto: Tony Gutierrez

Hade han blivit kvar i Dalsland är det inte säkert att han hade blivit den erkänt duktige, hårdjobbande skridskoåkaren som var en av NHL:s bästa box play-spelare. Inte så konstigt kanske när mamma heter Gunilla Sjöström (född Jacobsson) hastighetsåkare som tog VM-brons 1963 och blev sexa i OS 1964 i Innsbruck.

Men för att bli bra i hockey behövs ishallar, menar Fredrik Sjöström. Och det finns det inte många av i Dalsland. Åmål är undantaget.

– Vi hade en hall i Kungälv och det finns många klubbar i Göteborgsområdet. Vi hade en klubb i Elitserien så jag hade idoler att se upp till. Har man nära till en ishall är det naturligt att man börjar spela, annars är det troliga att man väljer en annan sport. Så enkelt är det. Det måste funka med familjepusslet, säger han.

Fredrik Sjöström firar ett av sina 25 mål för Phoenix Coyotes, mot St. Louis Blues den 30 oktober 2007.
Fredrik Sjöström firar ett av sina 25 mål för Phoenix Coyotes, mot St. Louis Blues den 30 oktober 2007. Foto: Tom Gannam

Nummer 11 i NHL-draften

I Kungälv/Ytterby Hockeyklubb tog han sina första skridskoskär, men det var i Frölunda HC efter gymnasiet som det tog fart på riktigt. Som 18-åring valdes Fredrik Sjöström som nummer 11 i NHL-draften av Wayne Gretzkys Phoenix Coyotes och det var också där han inledde sin karriär på andra sidan Atlanten två år senare, säsongen 2003–2004.

Jag gillar indianen för jag har spelat med den, vunnit med den och den betyder mycket för oss

Efter 489 matcher med förutom Phoenix, New York Rangers, Calgary Flames och Toronto Maple Leaves – återvände han hem till Sverige för tre säsonger i SHL med först Färjestad och sedan Frölunda innan han la skridskorna på hyllan redan som 29-åring. Istället blev han scout, assisterande sportchef och sedan sportchef två år senare, 32 år gammal.

Han blickar tillbaka på en förhållandevis kort hockeykarriär som inte innehöll några bucklor. Men det blev trots allt en VM-final 2004.

Fredrik Sjöström var en del av Tre Kronor-truppen som tog silver i VM 2004. Här får han sig en tryckare i 3–2-segern mot Ryssland i gruppspelet.
Fredrik Sjöström var en del av Tre Kronor-truppen som tog silver i VM 2004. Här får han sig en tryckare i 3–2-segern mot Ryssland i gruppspelet. Foto: Claudio Bresciani / TT

– Jag har nästan förträngt min spelarkarriär, haha. Men absolut, VM-final och nästan 500 NHL-matcher, det är jag stolt över. Det klart att ett SM-guld som spelare hade varit häftigt, men man blir minst lika nöjd som ledare också, säger han.

Som sportchef har det gått desto bättre. SM-guld 2016 och 2019 samt fyra CHL-titlar. Men segerns sötma kan man aldrig få nog av, menar Fredrik Sjöström, oavsett om det är från isen, från tränarbänken eller från skrivbordet.

– Jag vill ta nya SM-guld med Frölunda och det är det vi jobbar för dagligen. Har du fått vinna vill du vinna igen. Det är det som driver en. Man vet hur grymt svårt det är, men det är det ultimata målet.

Inte bara titlar

Men det är inte enbart medaljer och bucklor som definierat hans hockeykarriär.

– Det är titlarna så klart, men också många andra bitar. Gulden är det som kröner karriären, men det hela resorna, processen att växa som lag, som är det roliga. Sedan Roger (Rönnberg, tränare) kom in har vi gjort en häftig resa. Man får se andra spelare växa och några har hamnat i NHL och haft finfina karriärer, säger han.

2012 återvände Fredrik Sjöström som stor stjärna till SHL och Frölunda.
2012 återvände Fredrik Sjöström som stor stjärna till SHL och Frölunda. Foto: ROBERT GRANSTRÖM / TT

För knappt två veckor sedan släppte Frölunda sitt nya klubbmärke efter att man skrotat indianen som burits sedan 1995.

Den nya loggan väckte dock starka reaktioner och fick massiv kritik från supportrarna, vilket slutade med att man drog tillbaka den redan dagen efter.

Som sportchef var Fredrik Sjöström högst delaktig i framtagandet av loggan och menar att det är bra att fansen engagerar sig.

– Det är bra att fans och medlemmar tycker till. Vi vill ha med dem i detta och det blev väldigt omdebatterat, vilket tyder på att den här klubben berör människor. Det kan man se på ett positivt sätt att folk intresserar sig för oss, och bryr sig om oss. Nu får vi börja om lite i processen, men det viktigaste är att det blir bra i slutändan, säger han.

Fredrik Sjöström är numera sportchef för Frölunda HC, 38 år gammal.
Fredrik Sjöström är numera sportchef för Frölunda HC, 38 år gammal. Foto: Emil Langvad/TT

Vad tycker du själv om den nya loggan?

– Jag tror att den hade kunnat sätta sig. Jag gillar indianen för jag har spelat med den, vunnit med den och den betyder mycket för oss. Den har emotionellt värde för oss och det var lite vemodigt att den skulle bytas ut. Men allt har sin tid och alltid när det är något nytt tar det tid att vänja sig. Vad det än blir i slutändan kommer det att ta sin tid. Man måste vinna och förlora med den nya, säger han.

Som sportchef för en SHL-klubb blir det inte många lediga dagar. Det är jobbet som gäller dygnet runt och det är mer en livsstil än ett jobb. Men de få dagar det blir tillbringar han gärna på cykelsadeln.

– Då gillar jag att cykla landsvägscykling. Det är min hobby som jag försöker göra när det finns läge. Har kört lite amatörlopp och lite annat. Jag gillar sport i största allmänhet, men har ett stort intresse av cykling. Har varit nere och tittat lite på Tour de France, bland annat.

Fotboll då, är det Blåvitt som gäller då?

– Det är Blåvitt som gäller, det är det absolut, säger han.

Tre unga lirare i juniorlandslaget år 2000. Från vänster: Jari Tolsa, Henrik Lundqvist och  Fredrik Sjöström.
Tre unga lirare i juniorlandslaget år 2000. Från vänster: Jari Tolsa, Henrik Lundqvist och Fredrik Sjöström. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fakta

Fredrik Sjöström

Ålder: 38

Föddes: Färgelanda

Bor: Torslanda

Moderklubb: Kungälvs IK

Position: Ytterforward

Meriter: 489 NHL-matcher, VM-silver som spelare, två SM-guld som spelare och fyra CHL-guld som ledare

Artikeltaggar

DalslandFärgelandaFärjestad BKFrölunda HCIshockeyNHLOSYtterby

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.