Hoppa till huvudinnehållet

Alva Olsson från Åmåls OK på elfte plats i ungdoms-SM i Kalix

Publicerad:
Alva Olsson från Åmåls OK slutade på elfte plats i distansloppet på ungdoms-SM i Kalix i klassen D15.
Alva Olsson från Åmåls OK slutade på elfte plats i distansloppet på ungdoms-SM i Kalix i klassen D15. Foto: Åmåls OK

I helgen bjöd Kalix SK in till ungdoms-SM på längdskidor och 228 av landets snabbaste 15–16-åringar hade samlats strax norr om Bottenviken för att göra upp i ungdoms-SM.

Alva Olsson från Åmåls OK kom i mål på elfte plats i fredagens distanslopp över fem kilometer. Under lördagens sprint tog hon sig till kvartsfinal och en slutlig trettonde plats, endast fyra sekunder från en semifinalplats.

Arrangörsklubben har stor vana av att hålla större tävlingar och ansvarade för senior-SM så sent som i fjol. Allt från banor och tidsschema till information och tävlingsledning höll hög klass.

Vartannat år växlar det mellan fristil och klassisk teknik och i år var det klassisk åkning som gällde när ungdoms-SM avgjordes på de tuffa banorna i Kalix.

Vädret i Norrbotten i februari kan vara bitande kallt, men de här tävlingsdagarna höll sig temperaturen kring en handfull minusgrader. Dagarna inför hade det snöat drygt tre decimeter och snön fortsatte falla hela helgen.

Kuperad bana

Åmåls OK representerades av en åkare, Alva Olson i D15. Fredagens distanslopp över fem kilometer avgjordes på en varierande och bitvis rejält kuperad bana. Inte riktigt den typen av åkning det bjuds på i skogarna runt Hanebol i Åmål.

Alva gick ut i ett högt tempo och vid varvningen låg hon på en tionde plats. Under andra halvan mattades hon något i de långa saxbackarna, men efter att ha fått upp farten igen under den sista kilometern gled hon väldigt nöjd in på en slutlig elfte plats av 35 åkare, en minut och 27 sekunder efter segrande Elsa Tänglander från Östersunds SK.

I sprinttävlingen tog sig Alva Olsson till kvartsfinal och en slutlig trettonde plats. Hon var endast fyra sekunder ifrån att nå en semifinalplats.
I sprinttävlingen tog sig Alva Olsson till kvartsfinal och en slutlig trettonde plats. Hon var endast fyra sekunder ifrån att nå en semifinalplats. Foto: Åmåls OK

Under lördagen tävlades det i sprint, även det i klassisk teknik. Det var en rejält kuperad bana, som började med svag uppförsbacke. Tävlingen startade med en tidsprolog, där de 30 första kvalificerade sig för kvartsfinalerna.

Att ta sig vidare dit var Alva Olssons första mål för dagen. Med startnummer 50 var det tydligt redan innan start att det skulle krävas en rejäl satsning för att gå vidare, då många av de tidigt startande tjejerna satsade hårt.

Till kvartsfinal

Alva Olsson visade att Åmåls OK kan fostra skidåkare och med bra tryck i de båda långa stigningarna kunde hon staka sig in på en tolfte plats och därmed en säkrad plats i kvartsfinalerna.

Lotten föll på kvartsfinal fyra, ett tufft heat, där bland annat tvåan och nian från prologen väntade. Efter en bra start låg Alva Olsson jämsides med Nea Seiger från Skellefteå SK, men efter ett olyckligt spårval i andra stigningen blev luckan till de två ledande tjejerna för stor.

Alva Olsson slutade trea av sex åkare i heatet, fyra sekunder från avancemang till semifinal. Som segrare i sprinten stod slutligen Astrid Hermansson, Kvarnsvedens GOIF SK. Alva Olsson nådde en slutlig trettonde plats i sprinten.

Artikeltaggar

Alva OlssonÅmålÅmåls OKLängdskidåkning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.