Hoppa till huvudinnehållet

Bokrean är igång – biografier och kokböcker spås gå bra

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
På Åmåls bokhandel var det ingen rusning vid reastarten klockan åtta på morgonen men kundtillströmningen tilltog under dagen, vilket gladde bokhandlaren Jürgen Picha.
På Åmåls bokhandel var det ingen rusning vid reastarten klockan åtta på morgonen men kundtillströmningen tilltog under dagen, vilket gladde bokhandlaren Jürgen Picha. Foto: Fredrik Tacacho

I dag är det en av årets stora högtidsdagar för alla bokmalar där ute. Klockan åtta på morgonen inleddes årets bokrea på Åmåls bokhandel.

– Många har förhandsbokat böcker, säger bokhandlaren Jürgen Picha.

Det finns bokhandlar som håller på tradition att dra igång bokrean redan vid midnatt på bokreans första dag. Andra öppnar så tidigt som klockan sex på morgonen. Jürgen Picha på Åmåls bokhandel nöjde sig med att öppna klockan åtta på tisdagsmorgonen, två timmar tidigare än ordinarie öppningstiden.

Någon anstormning var det inte tal om, till en början. Kanske var det kylan och de hala gatorna som avskräckte kunderna.

– Många som brukar komma tidigt är pensionärer och de kanske inte har vågat sig ut än, säger Jürgen Picha.

Rolf Runesson var en av få kunder som hade vågat sig ut tidigt på tisdagsmorgonen. Han läser gärna deckare, men var inte ute efter någon specifik bok på rean.

– Jag har inte som tradition att vara ute tidigt på bokrean, men nu när jag är pensionär tänkte jag att jag kan passa på att gå hit tidigt, säger han.

Rolf Runesson botaniserade bland reahyllorna.
Rolf Runesson botaniserade bland reahyllorna. Foto: Fredrik Tacacho

Framåt lunchtid hade kunderna börjat strömma till, från när och fjärran. Andreas Kolle från Oslo, med sommarhus i närheten av Strömstad, hade gjort en dagsutflykt till Åmål. Han hade bland annat hittat Dick Harrisons bok "Hundraårskriget" på rean.

– Jag gillar böcker om historia, konst och musik, säger han.

– Vi brukar säga att vi köpte huset i Sverige för att få plats med alla våra böcker, fyller frun Lene Johansen i.

Större förr

Även om besöksantalet växte under dagen var bokrean en större begivelse förr, både för kunderna och bokhandlarna, säger Jürgen Picha som har varit med och jobbat på bokrean i Åmål sedan 1979.

– När mina föräldrar hade bokhandeln gjordes alla förberedelser dagen före. Vi jobbade ofta till tre på natten och gick bara hem och sov ett par timmar innan vi kom tillbaka för att öppna.

Numera förbereds bokrean istället under dagtid, dagarna före reastarten. I år var bokhandeln ute i extra god tid eftersom det länge var osäkert hur det skulle se ut med coronarestriktionerna.

– När vi började marknadsföra rean var det fortfarande osäkert med restriktionerna så vi tog lite höjd och såg till att folk kunde förhandsboka. Det är ganska många som har gjort det så det står många färdigpackade påsar här.

Andreas Kolle från Oslo hamnade på årets bokrea av en slump. "Vi gjorde en dagstur till Åmål och visste inte om att bokrean började i dag”, säger han.
Andreas Kolle från Oslo hamnade på årets bokrea av en slump. "Vi gjorde en dagstur till Åmål och visste inte om att bokrean började i dag”, säger han. Foto: Fredrik Tacacho

Både branschen och bokrean har genomgått stora förändringar de senaste åren. På 80-, 90-, och så sent som i början av 2000-talet handlade det om mycket större volymer som skulle reas ut, jämfört med i dag.

– Förlagen tryckte upplagor som var enorma. Då fanns det en rikstäckande katalog med 2000 titlar inför rean, oavsett vilken kedja man tillhörde, säger Jürgen Picha.

I dag är volymerna mindre, men till skillnad från förr ingår numera även nysläppta böcker i utbudet på bokrean.

– Nu kan det vara böcker som släpptes i slutet av förra året som är med på rean. Jag kan tycka att det förtar värdet på en bok men förlagen verkar trycka på för att få en rotation, säger Jürgen Picha.

Vilka böcker tror du kommer att sälja bra på årets rea?

– Tareq Taylors ”Middag i en gryta”. Den sålde slut före jul. Sedan tror jag även att Douglas Stuarts ”Shuggie Bain” kommer att sälja bra. Och Lasse Berghagens och Mia Skäringers biografier.

Kerstin Fjällman tittade in på bokhandeln vid lunchtid. Hon är en van bokreabesökare och hittade bland annat en serie fantasyböcker av författaren N.K. Jemisin. ”Jag har plöjt mycket fantasy genom åren”, säger hon.
Kerstin Fjällman tittade in på bokhandeln vid lunchtid. Hon är en van bokreabesökare och hittade bland annat en serie fantasyböcker av författaren N.K. Jemisin. ”Jag har plöjt mycket fantasy genom åren”, säger hon. Foto: Fredrik Tacacho
Nere på lagret står flera papperskassar med förbeställda reaböcker, redo att levereras till kunderna.
Nere på lagret står flera papperskassar med förbeställda reaböcker, redo att levereras till kunderna. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

HandelJürgen PichaLitteraturÅmålÅmåls Bok & Pappershandel

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.