Hoppa till huvudinnehållet

Samuelsson hoppas få jobba för Åmålsborna länge: ”Motiverande”

Publicerad:
Jan-Erik Samuelsson är Åmåls nya kommundirektör. Foto: Andreas Dagström

En bohuslänsk familjefar med många jordnära intressen. Åmåls nya ordinarie kommundirektör Jan-Erik Samuelsson är glad över att ha fått möjligheten att jobba mer långsiktig än vad han kunde som tillförordnad.

Med spänstiga steg leder han vägen till sin lilla vrå av stadshuset. Här är det arbete som gäller fullt ut. Prydnadssaker och andra möjliga distraktioner lyser med sin frånvaro.

Men så är det bara knappt två veckor sedan rummet blev Jan-Erik Samuelssons fullt ut. Tidigare hade han det bara till låns som tillförordnad, i väntan på en ny ordinarie kommundirektör.

Hur känns det att ha fått tjänsten?

– Bra, så klart. Roligt. Det gör ändå en skillnad på något sätt, att vara tillsvidareanställd, både vad gäller motivation och engagemang.

Varför ville du bli kommundirektör?

– Det kändes självklart att söka med den erfarenhet jag har med mig, säger Jan-Erik Samuelsson, som varit i Åmåls tjänst under sex års tid, men på flera olika stolar.

Tillförordnad kommundirektör blev han i september 2020.

– Det vore tråkigt att se någon annan ta över de arbeten som redan har startats. Jag ser detta som ett långsiktigt engagemang.

Intresset för samhällsbyggnad har funnits med sedan tonåren. I grunden är Jan-Erik Samuelsson utbildad till ekonom vid Göteborgs universitet, men historia och statskunskap ligger honom lika nära, om inte närmare, hjärtat.

– Jag gillar att jobba med samhällsfrågor i ett brett spektra. Drivkraften är att ta reda på hur vi som individer och samhälle kan få det bättre, säger nya kommundirektören.

Jan-Erik Samuelsson hoppas bli långvarig på sitt nya uppdrag.
Jan-Erik Samuelsson hoppas bli långvarig på sitt nya uppdrag. Foto: Andreas Dagström

I Åmål hamnade han via en jobbannons som gjorde honom till chef över socialtjänsten. Detta var vid mitten av 2010-talet.

Sedan dess har han även varit chef för välfärd- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Första ansökningen motiverades delvis av överkomligt pendlingsavstånd från hemorten Uddevalla.

Vilka är Åmåls största utmaningar?

– Det finns många att välja mellan. Men ytterst handlar mitt uppdrag om att verkställa politikernas beslut. De folkvalda är mina uppdragsgivare, men i förlängningen jobbar jag för invånarna väl. Det har jag stor respekt för, säger Jan-Erik Samuelsson, som även arbetet för Uddevalla och Sotenäs kommuner.

Hur fungerar det att bo och jobba på olika platser?

– Det finns både för och nackdelar med att hålla viss distans. Även om man är ledig, så är man alltid kommundirektör, den högste verkställande tjänstemannen, när man ute på stan. Men det är inget som jag har haft bekymmer med, säger Samuelsson.

Sedan cirka ett år tillbaka har han även en övernattningslägenhet att ta till när tågtiderna inte klaffar eller arbetsdagen sväller över.

– Den långsiktiga målsättningen ur mitt perspektiv är att Åmål ska bli en så attraktiv kommun som möjligt.

Åmåls nya kommundirektör

Namn: Jan-Erik Samuelsson,

Ålder: 57 år.

Familj: Gift, två söner. Ene sonen bor fortfarande hemma, den andre lever studentliv i Karlstad.

Bor: Villa i centrala Uddevalla.

Intressen: ”Att bilda mig om saker som angår jobbet. Sedan gillar jag att gå på gym och spinning. Jag tycker det är roligt att laga mat, då kopplar jag av, och att umgås med vänner. Huset som vi bor i är gammalt, så det finns alltid saker att göra.”

Artikeltaggar

ÅmålGöteborgs universitetJan-Erik SamuelssonSamhälleUddevalla

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.