Allt färre covidfall noteras – minskning med 69 procent i Västra Götaland

Publicerad:
Antalet inneliggande patienter med covid-19 minskade förra veckan på Västra Götalands sjukhus Foto: Magnus Andersson/TT

Under förra veckan rapporterades 2 444 covidfall i Västra Götaland, vilket är en nedgång med 69 procent jämfört med veckan innan då 7 970 fall registrerades. I Åmål minskade antalet fall från 40 till 25 under samma period.

Det märks av att färre personer testas. Men antalet sjukhuspatienter minskar också.

Sedan rekommendationerna för provtagning ändrades i slutet av januari har antalet PCR-tester för att visa pågående covid-19-infektion minskat påtagligt. Vården testar enbart särskilt utpekade grupper. Antalet rapporterade fall återspeglar därför inte smittspridningen lika tydligt som tidigare.

”Det pågår fortsatt en hög smittspridning av covid-19 i regionen, men smittspridningen ser ut att minska”, skriver Smittskydd Västra Götaland i sin veckorapport för vecka 7.

I Åmål minskade antalet registrerade fall från 40 i vecka 6 till 25 registrerade fall vecka 7. I övriga Dalsland var minskningen ännu större. Bengtsfors minskade från 83 till 15 fall, Mellerud från 46 till 15, Dals Ed från 55 till 7 och Färgelanda från 46 till 17 fall.

Även hos Värmlandsgrannen Säffle minskade antalet fall, från 83 till 52.

Vid sidan av de siffrorna finns ett påtagligt mörkertal. Men även antalet inneliggande patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen minskar. Den 23 februari var det totalt 340 inneliggande patienter med covid-19, jämfört med 389 patienter veckan innan.

Antalet patienter på intensivvårdsavdelningarna, iva, i Västra Götaland har dock ökat men på en mycket låg nivå, från totalt sex personer vecka sex till elva personer vecka sju.

Nästan 90 procent har tagit första dosen

När det gäller vaccineringen mot covid-19 i Åmål närmar sig andelen av befolkningen över 18 år som tagit sin första dos 90 procent. I dagsläget har 88,9 procent tagit första dosen, 86,5 har tagit två doser och 65 procent har tagit tre doser. Tillsammans med Bengtsfors, som har lika hög andel som tagit tre doser, ligger Åmål högst i Dalsland. 62 procent har tagit tredje dosen i Dals Ed och 61 procent i Mellerud och Färgelanda.

I Västra Götaland har 86,3 procent av befolkningen över 18 år tagit första dosen, 83,7 procent har tagit två doser och 54,4 procent har tagit tre doser.

Antalet inneliggande personer med covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland den 23 februari

NU-sjukvården: 54, varav 1 på iva

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 187, varav 3 på iva

Sjukhusen i Väster: 18, varav 2 på iva

Skaraborgs sjukhus: 42, varav 3 på iva

Södra Älvsborgs sjukhus: 39, varav 2 på iva

Källa: Västra Götalandsregionen

Artikeltaggar

ÅmålCoronavirusetSmittskydd Västra GötalandSmittspridningVaccinationVård och omsorgVästra Götalands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare