Hoppa till huvudinnehållet

Alliansen väntar på förklaring om kommundirektörens anställningsavtal

Publicerad:
Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) svarar på frågan varför allt inte står med i kommundirektörens anställningsavtal..
Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) svarar på frågan varför allt inte står med i kommundirektörens anställningsavtal..

Alliansen väntar på svar om varför kommundirektörens anställningsavtal inte redogör för allt som gäller vid en eventuell uppsägning.

Kommunalrådet Michael Karlsson (S) svarar att sådant som följer praxis inte behöver skrivas ut.

Oppositionen har aktivt tagit avstånd från kommundirektörens anställningsavtal sedan tillträdet häromveckan. Och efter att kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S), som bär huvudansvar för utformningen, berättat för Provinstidningen vad som händer vid en eventuell uppsägning efterfrågar Allianspartierna via Centerpartiets gruppledare Lars Ottosson ett klargörande.

En del av det Karlsson (S) säger var enligt Alliansen okänt när avtalet undertecknades.

Ottosson (C) skriver: ”Det antyds att [avgångsvederlaget] är villkorat att minskas om kommundirektören får ett nytt arbete. Om detta är korrekt innebär det att avtalet omförhandlats [...] och det vore smakfullt om ordförande informerat oss andra i kommunstyrelsen om dessa förändringar och ge alla skattebetalare korrekt information.”

Identisk förklaring

När Provinstidningen kontaktar Michael Karlsson (S) för att bena ut vad som gäller vid en eventuell uppsägning blir förklaringen identisk med första intervjutillfället: Får kommundirektören ett nytt jobb under de tolv månader avgångsvederlag betalas ut, då betalar kommunen antingen mellanskillnaden, i fall den nya lönen är lägre, eller ingenting alls, om lönen är högre.

Orsaken till att detta inte står med i avtalet är att upplägget inte innebär något avsteg från praxis för ett vd-avtal, menar Michael Karlsson (S). Det är åtminstone så han själv har fått saken förklarad för sig.

– Det finns så mycket annat också som gäller vid en anställning men som inte behöver stå med, säger Karlsson (S), och hänvisar till kommunens personalchef Per Ljungberg angående teknikaliteterna.

Hänvisar till avtalet

Provinstidningen har bett Ljungberg redogöra för vad som skulle hända vid en eventuell uppsägning och den praxis avtalet lutar mot, men svaret blev undvikande:

”Det anställningsavtal som träffats mellan Åmåls kommun och kommundirektören reglerar vad som gäller om någon av parterna säger upp anställningen varför jag måste hänvisa dig till avtalet i sin helhet.”

Exakt samma svar har avgetts vid två tillfällen. Frågorna ställdes per mejl och löd:

”Vi försöker reda ut kommundirektörens anställningsavtal, närmare bestämt vad som gäller om han skulle bli uppsagd. [...] Grundfrågan är varför inte allt står med i avtalet, som storleken på ersättningen vid uppsägning”

samt:

”Stämmer det att Åmål bara betalar mellanskillnaden om [kommundirektören] skulle få ett nytt men aningen lägre avlönat jobb under de tolv månader avgångsvederlaget betalas ut?

Varför står inte detta med i det skriftliga avtalet? [...]

Vilken allmän praxis lutar ni er emot? [...]”

Alliansen väntar

Trots att det bland annat har hållits möte med kommunstyrelsens arbetsutskott sedan Michael Karlsson (S) redogjorde för hur kommundirektörens anställningsavtal är utformat vid uppsägning, så har Alliansen inte fått sin efterfrågade förklaring, sa Lars Ottosson (C), på torsdagen:

– Vi väntar fortfarande.

Fakta

Anställningsavtalets paragraf 6

Paragraf 6 i kommundirektörens anställningsavtal reglerar uppsägning på arbetsgivarens initiativ (förutsatt att inte kommundirektören grovt åsidosatt sina åliggande).

Uppsägningstiden är sex månader och därefter utgår avgångsvederlag i ytterligare tolv månader.

För avgångsvederlaget finns en trappstegsavräkning, enligt samma konstruktion som tidigare kommunchefer:

”Vid uppsägning från arbetsgivarens sida, får den sammanlagda uppsägningstiden om sex månader och tolv månaders avgångsvederlag ej överstiga den sammanlagda anställningstiden som tillsvidareanställd kommundirektör. I det fall anställningen vid anställningens upphörande understiger 18 månader, minskas avgångsvederlaget med en månadslön per månad som arbetstagaren ej har uppnått den sammanlagda anställningstiden. I sådant fall har dock arbetstagaren alltid rätt till minst sex månaders uppsägningstid.”

Utöver avtalet gäller allmänna anställningsvillkor enligt ”Allmänna Bestämmelser” och kollektivavtal om pensioner.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunKommundirektörLars-Olof OttossonMichael KarlssonPolitik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.