Hoppa till huvudinnehållet

Vännerna hedrar bortgångne Michael med konsert

Publicerad:
Det närmar sig minneskonsert för Michael Ottosson med hans vänner och kören Song of Joy som Birgitta Stenbratt leder.
Det närmar sig minneskonsert för Michael Ottosson med hans vänner och kören Song of Joy som Birgitta Stenbratt leder. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det är 1,5 år sedan som musikern Michael Ottosson, uppväxt i Steneby, så hastigt och tragiskt gick bort. Något som berörde väldigt många.

Redan tidigt var familjen inne på att göra en minneskonsert och 19–20 mars är det dags.

– Jag hoppas verkligen att det blir en ljus stund där vi stärker varandra, säger hans mamma Birgitta Stenbratt.

Den 8 juli 2020 kom att bli en dag som Birgitta och hennes familj aldrig kommer att glömma. Det var planerat att hela familjen skulle tillbringa tid tillsammans i Furnäs mellan tredje och fjärde programmet av ”Lotta på Liseberg” där Michael spelade i orkestern. Han kom som planerat men tiden blev kort.

– Vi fick ett dygn tillsammans. Han var i sitt esse, alla var så glada, vi skrattade och hade trevligt och jag tänkte: Kan livet vara mer fantastiskt?

Men den glädjefyllda dagen förbyttes i sorg. Michael blev hastigt och helt oväntat sjuk och fick hämtas med ambulanshelikopter. Hans liv gick tyvärr inte att rädda utan han avled av brusten aorta.

Michael Ottosson avliden - hedrades vid "Lotta på Liseberg"

Mitt i livet

Michael var mitt i livet och han levde det liv han ville leva. Han hade sambo och en liten dotter på 1,5 år, han producerade musik, spelade i flera orkestrar och deltog tillsammans med vännen Anna Lidman i Melodifestivalen. En dröm gick också i uppfyllelse då han fick göra musik till en Steven Spielbergfilm.

Michael Ottosson, orkesterledare och arrangör vid en av Song of Joys konserter,
Michael Ottosson, orkesterledare och arrangör vid en av Song of Joys konserter, Foto: Tommy Löfgren

– Han sa alltid han ville göra filmmusik och så fick han det. Han var exakt där han ville vara, han kunde vara sig själv och det var jättefint. Jag fick reda på efteråt att han nyss också hade fått en beställning från New York Times om att musiksätta tre olika bilder. Det hade han varit så glad över.

Michael Ottosson började leta melodier redan som liten och tyckte det var viktigt att låtarna kom ur ett ursprung. Han sa i en intervju 2019: ”Låten måste reflektera något och den måste vara sann. Lyssnarna måste känna att det här betyder något.”

Många vänner

Det följde såklart en svår tid för hela familjen. Michael var en mycket omtyckt person med många vänner och kontakten med dom har varit betydelsefull. Liksom stödet från medlemmarna i Song of Joy.

– Kören har betytt jättemycket för mig, de var berörda av det som hände och vi har haft fina samtal. I Song of Joy har vi en härlig gemenskap och när det händer sånt här föds en ännu större närhet, vi blir trygga tillsammans. När man mister ett barn blir också deras vänner så värdefulla, vi har hållit kontakten och det har betytt jättemycket.

Michael Ottosson vid flygeln tillsammans med mamma Birgitta Stenbratt.
Michael Ottosson vid flygeln tillsammans med mamma Birgitta Stenbratt. Foto: privat

Vännerna utgör en viktig del i minneskonserten, som kommer att hållas vid två tillfällen, 19:e och 20:e mars på Kulturbruket på Dal i Mellerud. Vännernas och Song of Joys framträdande kommer att inramas av Michaels egen musik.

”Minnas allt det fina”

– Vi vill minnas allt det fina vi fick vara med om. Han var en så fin och omtyckt person. Han gillade att lyfta andra, han var genuint intresserad. Han hade också en otrolig förmåga att föra folk samman. Därför har vi valt att kalla konserten ”Coming together” som är titeln på en av Michaels låtar. Jag hoppas verkligen att det blir en ljus stund, där vi stärker varandra. Vi får rikta oss framåt och fortsätta vårt musicerande och låta hans musik leva vidare.

– Vi vill säga: ”Tack Michael i form av musik för musik var så mycket du”.

Från Song of Joys konsert på Kulturbruket i Mellerud då Martin Almqvist var gästartist.
Från Song of Joys konsert på Kulturbruket i Mellerud då Martin Almqvist var gästartist. Foto: Mattias Modéen
Song of joy med Michael Ottosson vid pianot.
Song of joy med Michael Ottosson vid pianot. Foto: Arina Ljung
Anna Lidman, som Michael deltog i Melodifestivalen med, är en av vännerna som medverkar i minneskonserten.
Anna Lidman, som Michael deltog i Melodifestivalen med, är en av vännerna som medverkar i minneskonserten. Foto: privat
Michael Ottosson tillsammans med flera av sina vänner 2011 då han var kapellmästare vid den stora musikalen ”We will rock you” i Oslo. Från vänster Birgitta Stenbratt, Michael Ottosson, Linda Holmgren, Anna Lidman och Daniel Engman. Statyn som skymtar i bakgrunden föreställer Queen-legendaren Freddie Mercury.
Michael Ottosson tillsammans med flera av sina vänner 2011 då han var kapellmästare vid den stora musikalen ”We will rock you” i Oslo. Från vänster Birgitta Stenbratt, Michael Ottosson, Linda Holmgren, Anna Lidman och Daniel Engman. Statyn som skymtar i bakgrunden föreställer Queen-legendaren Freddie Mercury. Foto: Thomas Wallin

Artikeltaggar

BengtsforsBirgitta StenbrattMänskligtMichael OttossonMusikSong of Joy

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.