Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Rimligt hade varit att bygga skola för 300 elever

Publicerad:
Rösparksskolan växer fram på höjden, i höstas var takstolarna på väg upp.
Rösparksskolan växer fram på höjden, i höstas var takstolarna på väg upp. Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kommentarer till kommentarer. Kommunalrådets (S) uttalanden om befolkningsutveckling får mig att tänka efter. Statistiska centralbyrån tillhandahåller fakta om mycket i samhället och befolkningsuppgifter är både tillgängliga och värdefulla för politiker och andra. I PD har hanuttalat sig om befolkningsuppgifter från SCB.

”Att minussiffror förr eller senare skulle komma har funnits med i tankarna sedan befolkningssiffrorna snabbt och oväntat ökade vid mitten av 2010-talet.”

När det medvetandet fanns hos kommunalrådet drevs frågan om en ny Rösparksskola. Han lyckades få igenom ett beslut om skola för 450 elever. Inför beslutet presenterade jag elevprognoser med hjälp av SCB-uppgifter som pekade mot ett elevantal omkring 300 år 2022. De prognoserna fick inget gehör.

Nu är skolan färdig och blir säkert en miljö där både elever och personal kommer att trivas. De tidigare prognoserna stämmer väl med dagens uppgifter: något över 300 elever 2022 och omkring 260 för år 2026.

Ett rimligt beslut borde varit att bygga för till exempel 300 elever och planera tillbyggnad om och när elevantalet ökar. Det hade hanterat knappa resurser på ett bättre sätt.

Jag har tidigare frågat hur det överblivna utrymmet skall användas men svar uteblir.

”Hans egen oro riktas därför i första hand mot födelsenettot, som också lyser rött.”

Antalet födda barn beror givetvis på familjernas önskan om barn. Under 2021 var födelsetalet i Åmål 7,81 procent. Det är ovanligt högt, under perioden 2014 till 2019 låg det på cirka 5 procent. Fler invånare – fler mödrar behövs för att minska kommunalrådets oro.

Håkan Sandberg

Åmål fortsätter att tappa invånare: Minus 400 på fyra årKarlsson (S) förvånas inte av minskat invånartal

Artikeltaggar

Håkan SandbergInsändareRösparksskolanSCBÅmålÅmåls kommun