Hoppa till huvudinnehållet

Daria och Olena flyr Ukraina – med hjälp av Åmålsvännerna

Publicerad:
I går bestämde sig Daria Rudenko, tidigare EU-volontär i Åmål, och hennes mor cancersjuka Olena Lvivna Rudenko för att fly landet med tåg mot den slovakiska gränsen.
I går bestämde sig Daria Rudenko, tidigare EU-volontär i Åmål, och hennes mor cancersjuka Olena Lvivna Rudenko för att fly landet med tåg mot den slovakiska gränsen. Foto: Privat

Med praktisk och ekonomisk hjälp från vännerna i Åmål flyr Åmålsbekantingen Daria Rudenko och hennes svårt cancersjuka mamma kriget i Ukraina.

– Det har eskalerat den senaste tiden. De måste ta sig ut ur landet så fort som möjligt. De vet inte ens om sjukhusen i Ukraina kommer att stå kvar eller om de blir bombade, säger Wilhelm Bodmark i Åmålsnätverket.

”Det eskalerar. De kommer närmare och säger att vi ska stanna inne och gömma oss.” Följande skrev Daria Rudenko vid lunchtid i tisdags, i den Messengergrupp hon har med sina Åmålsvänner.

Måste fly

Under invasionens första dagar hade Daria Rudenko haft en förhoppning om att det snart skulle lugna ner sig och att de skulle kunna stanna i landet, men nu såg de ingen annan utväg än att fly ryssarnas attack.

Senare under dagen fick chattgruppen glädjande nyheter. Daria och hennes mamma hade lyckats komma med ett tåg mot Uzhgorod vid slovakiska gränsen. Därifrån kommer de sedan att ta sig sedan över till Vyšné Nemecké i Slovakien.

EU-volontär i Åmål

Många är de Åmålsbor som har engagerat sig i Daria Rudenkos öde – en ung ukrainsk tjej som för några år sedan var EU-volontär i Åmål och under den tiden även sjöng i gospelkören Worship gospel, där hon fick många vänner. Daria Rudenko har behållit kontakten med flera av Åmålsborna och har även varit här och hälsat på.

Hjälp oss hjälpa Ukraina – swisha Röda Korset

Efter Rysslands invasion i Ukraina har kontakten intensifierats igen. Via chattgruppen ger Daria Rudenko kontinuerliga uppdateringar om läget i landet. I gruppen ingår även andra vänner och bekanta runt om i Europa som på olika sätt försöker hjälpa till.

Cancersjuk mamma

Redan innan kriget bröt ut hade familjen det tufft. Med en svårt cancersjuk mamma har Daria Rudenko fått kämpa för att mamman ska få den vård hon behöver i hemlandet.

Familjen bor i en mindre stad vid namn Kryvyi Rih, 40 mil sydöst om Kiev. När Ryssland gick in i Ukraina för en vecka sedan befann de sig tillfälligt i Kiev för mammans intravenösa cancerbehandling.

”Är omskakade”

Hemstaden har inte drabbats av några luftanfall än, men oron har gnagt hela tiden, har Daria berättat. Luftlarmet har ljudit flera gånger men än så länge har inte några bomber fallit över staden.

– De är omskakade. Paranoian har spridit sig och det finns en stor misstänksamhet i landet. De hade sett rörelser utanför huset, personer som inte är ukrainare, säger Wilhelm Bodmark som ingår i det nätverk i Åmål som försöker hjälpa Daria och hennes mamma Olena Lvivna Rudenko.

Daria Rudenko har som så många andra uppdaterat sin Facebookprofil med den ukrainska flaggan för att visa sitt stöd för sitt land.
Daria Rudenko har som så många andra uppdaterat sin Facebookprofil med den ukrainska flaggan för att visa sitt stöd för sitt land. Foto: Privat

Efter Rysslands invasion har vännerna i Åmål jobbat intensivt för att hjälpa familjen, både praktiskt och ekonomiskt.

– Daria har fullt upp med att fungera på plats. Vi försöker jobba så mycket vi kan så att hon kan fokusera på att ta hand om sin mamma, säger Wilhelm Bodmark.

Skyddsrumsoro på sociala medier – Åmåls säkerhetsstrateg manar till lugn

En insamling för att finansiera mammans mediciner och bistå ekonomiskt till familjens flykt från hemlandet har redan inbringat över 30 000 kronor.

”Moraliskt stöd”

– Det är väldigt många som vill engagera sig. För Daria har det varit ett oerhört moraliskt stöd att se att så många bryr sig. Det är fantastiskt att se hur alla runt omkring sluter upp, säger Wilhelm Bodmark.

De senaste dagarnas arbete har även handlat om att undersöka möjligheterna för Darias mamma att få den vård hon behöver i Sverige.

– Vi kollar till exempel på vad man behöver göra för att en asylsökande ska kunna söka vård här i Sverige.

Det lokala engagemanget i Åmål är stort, för att hjälpa Daria Rudenko och hennes mor Olena Lvivna Rudenko.
Det lokala engagemanget i Åmål är stort, för att hjälpa Daria Rudenko och hennes mor Olena Lvivna Rudenko. Foto: Privat

Flera flyktvägar diskuterades innan valet föll på tågresan. Under invasionens första dagar pratade gruppen om möjligheten att bila ner och hämta familjen i Ukraina, men efter rapporter om att fordon har beskjutits övergavs den planen.

– Vi har några från Åmål som har erbjudit sig att åka ner och hämta dem vid gränsen om det behövs.

Fristad i Åmål

Förhoppningen är att ge familjen en fristad i Åmål och sedermera även ge mamman den vård och de mediciner hon behöver.

– Det finns ett stort kontaktnätverk här. Det kan vara en bra väg för dem att komma hit, säger Wilhelm Bodmark i Åmålsnätverket som stöttar Daria Rudenko – nu på flykt undan kriget i Ukraina.

Artikeltaggar

FlyktingarKrigMänskligtSamhälleUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.