Hoppa till huvudinnehållet

Darias mor får vård i Ungern – Åmål aktuellt som nästa anhalt

Publicerad:
Daria Rudenko och Olena Lvivna Rudenko har nu kommit till Budapest där Olena får vård. Flykten från Ukraina kan så småningom föra dem till Åmål.
Daria Rudenko och Olena Lvivna Rudenko har nu kommit till Budapest där Olena får vård. Flykten från Ukraina kan så småningom föra dem till Åmål.

Åmålsbekanta Daria Rudenko som är på flykt från kriget i Ukraina har nu tagit sig till Ungern, där hennes svårt cancersjuka mamma får vård.

Mycket talar fortfarande för att Sverige blir deras slutdestination.

På torsdagen anlände Daria Rudenko och Olena Lvivna Rudenko till Budapest. Flera andra tänkbara mellanlandningar var uppe till diskussion i nätverket som försöker hjälpa de två flyktingarna, både polska och slovakiska orter, men färden gick alltså åt ett annat håll.

Beslutet fattades efter att vänner och arbetskamrater till Daria hade ordnat en vårdplats åt hennes mor på ett privatsjukhus i Ungern. Eftersom Olena lider av svår cancer behöver hon kontinuerlig behandling för att överleva.

– Nu behöver de landa lite. Det kan man förstå, säger Åmålsbon Wilhelm Bodmark.

Nästan 400 000 kronor hittills – Samla ihop två miljoner kronor med oss

Han lärde känna Daria Rudenko när hon var här som EU-volontär och arbetar nu aktivt tillsammans med andra Åmålsbor för att hjälpa sin ukrainska vän så gott de kan på distans.

– De var i Kiev när allt tog sin början, eftersom mamman fick behandling, säger Bodmark.

Första etappen av flykten gick till Daria och Olenas hemstad, i de mellersta delarna av hemlandet. Därifrån försökte de snabbt ta sig vidare västerut, men tåget dröjde flera dagar.

Under tiden diskuterades var gränsövergången skulle ske.

Fördelen med Ungern är att Daria tidigare har jobbat där. Det var också gamla kollegor som ordnade Olenas vårdplats.

Hur länge blir de kvar i Budapest?

– Jag är inte helt säker, säger Wilhelm Bodmark. Men jag tror det rör sig om en behandlingsform som tar rätt lång tid.

Diskussionen angående vidare flykt fortsätter i nätverket. En nackdel med Ungern är att vården generellt håller ganska låg standard, samtidigt som privatsjukhusen kostar mycket pengar.

– Därmed är Sverige ett aktuellt alternativ, beroende på hur behandlingen går i Budapest, säger Wilhelm Bodmark, och tillägger:

– Det börjar luta allt mer häråt.

Om Daria Rudenko och Olena Lvivna Rudenko väljer att fortsätta norrut, mot vännerna i Åmål, kommer de att hämtas vid Landvetter.

En tillfällig bostad har också erbjudits.

– Otroligt att se hur folk ställer upp. Det ger energi, säger Wilhelm Bodmark.

Den pengainsamling som startats för att hjälpa Daria och Olena är nu uppe i 40 000 kronor.

Artikeltaggar

ÅmålFlyktingarSamhälleUkrainakriget

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.