Styrka, attraktivitet, hållbarhet och trygghet. Det är ledorden i Åmåls nya näringslivsstrategi.
– Vi vill att det ska bli bra den här gången, säger näringsutvecklaren Jenny Christensen.
Höga arbetslöshetssiffror och återkommande tapp på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimat talar sitt tydliga språk: Kommunen har en del att jobba med. Den saken är Åmåls vanligtvis splittrade politikerkår helt enig om.
Ett långsiktigt och övergripande verktyg i arbetet med att vända utvecklingen blir kommunens nya näringslivsstrategi, ”Tillsammans mot 2030”. Dokumentet lades nyligen fram för kommunstyrelsens arbetsutskott, vilket innebär att texten snart börjar övergå i handling.
Målbilden är tredelad, men alla punkter hänger samman:
• Åmål ska stärka sin image och därigenom attrahera kompetens, företag och besökare.
• Åmål ska erbjuda bästa möjliga förutsättningar till hög och hållbar tillväxt.
• Åmål ska vara en kommun med starkt företagsklimat där företagarna känner trygghet, får god service och ges möjlighet att växa.
Från dessa övergripande mål har sedan i sin tur sex prioriterade fokusområden pekats ut:
• Attraktionskraft och image.
• Kompetensförsörjning.
• Mark- och lokalberedskap.
• Infrastruktur och tillgänglighet.
• Hållbarhet och företagsklimat.
• Växt- och innovationskraft.
Konkret men samtidigt vagt innehåll på samtliga punkterna. Men så ska det vara i det här läget, menar näringsutvecklaren Jenny Christensen, som står bakom strategiförslaget:
– Nu ska en handlingsplan med konkretiserade åtgärder processas fram. Då sätter vi inriktningen. Sedan ska strategin följas upp varje år och revideras, så att det blir ett levande dokument, säger Christensen.
Pandemin kom emellan
Egentligen var det tänkt att Åmål skulle få en ny näringslivsstrategi redan vid årsskiftet 2020–2021, då det gamla näringslivsprogrammet löpte ut. Men till följd av pandemin har arbetet dragit ut på tiden.
Att dokumentet byter benämning från program till strategi bottnar i en vilja om snabbare och mer övergripande förändringar.
– Till en strategi är det enklare att koppla handlingsplaner och program inom de olika verksamheterna. Det blir också enklare att få ut målsättningarna när det finns en mall att gå efter. Näringslivsprogrammen var mer någonting som politikerna beslutade om var fjärde år och som sedan bara hängde med, säger Jenny Christensen.
Och tillägger:
– Vi hoppas det blir bra den här gången.
Näringslivsstrategin har skickats vidare från kommunstyrelsens arbetsutskott, utan kritiska protokollanteckningar, till kommunstyrelsen. Sedan är det kommunfullmäktige som beslutar.
Handlingsplanen kommer att processas fram i samverkan med näringsliv och kommunala tjänstepersoner under vår och höst 2022.