Hoppa till huvudinnehållet

Sökte sommarstuga – köpte församlingshem

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Vera Telemo har köpt Fröskogs församlingshem ihop med vännen Karin Bore.
Vera Telemo har köpt Fröskogs församlingshem ihop med vännen Karin Bore. Foto: Andreas Dagström

Fröskogs församlingshem har övergått i privat ägo. Budgivningen vanns av Vera Telemo och Karin Bore, som egentligen var på jakt efter en vanlig sommarstuga.

Semlor stod på menyn när församlingshemmets nya ägare under tisdagen välkomnade allmänheten. Många är naturligtvis nyfikna på vad det ska bli av byggnaden där generationer av ortsbor firat flera av livets högtider.

– Folk kanske tror att vår plan är stängd, men allt är väldigt öppet, säger Vera Telemo.

Formellt tog hon över fastigheten den 1 februari, ihop med Karin Bore.

– Först och främst har vi köpt huset till oss själva. Karin bor till vardags i Göteborg och tanken är att vi ska kunna ha övervåningen som fritidsboende, med plats för släktingar och kompisar. Det ska vara lite sängplatser och så, säger Vera Telemo, själv fastboende fengersforsare.

Hon fortsätter:

– Sedan finns det en stor samlingslokal. Där är vi inte helt säkra på vad vi ska göra, men det är en rolig plats. Det var det som lockade oss.

Vera Telemo håller dörren öppen för de flesta typer av aktiviteter i byggnaden.
Vera Telemo håller dörren öppen för de flesta typer av aktiviteter i byggnaden. Foto: Andreas Dagström

Troligen kommer lokalerna emellanåt att användas för konstnärlig verksamhet av olika slag. Sådant som kanske kräver andra utrymmen än de Not Quite har att erbjuda.

Ibland arrangeras även konferenser, konserter och andra typer av evenemang i trakten, då händer det att tillgången på sovplatser inte matchar efterfrågan.

– Det finns behov av olika funktioner i byn. Användningen av vårt hus är någonting som får växa fram över tiden. Vi vill inte konkurrera med befintliga verksamheter, säger Vera Telemo.

Ny ventilation

Redan långt före församlingshemmet lades ut till försäljning var det känt att radonvärdena ligger över riktlinjerna i huset, särskilt i källaren. Planen är nu att sänka värdet ordentligt med hjälp av nytt ventilationssystem och fylla det största källarrummet med våningssängar.

Radonet kommer inte att försvinna helt men att vistas i byggnaden under kortare perioder ska inte vara någon fara.

Stora salen, med den fina väggmålningen, kan användas till mycket.
Stora salen, med den fina väggmålningen, kan användas till mycket. Foto: Andreas Dagström

Annars är skicket på fastigheten från 1958 förhållandevis bra. Så sent som 2009 byggdes en helt ny entré med hiss och köket bredvid stora salen ser ut att ha blivit fixat i ungefär samma veva. Hela huset är också tillgänglighetsanpassat.

Orörd men ändå välvårdad är den gamla vaktmästarbostaden högst upp. De nya ägarnas privata domäner. Inredningen andas genuint 1950-tal, bortsett från ett besynnerligt valvformat hål i sovrumsväggen. Med lite god vilja kan man kalla det för nödutgång.

– Vi tittade först efter en sommarstuga, men direkt när vi kom hit kändes det rätt. Lite random, säger Vera Telemo. Det är inte ett pittoreskt hus, men väldigt funktionellt. Det var viktigt för oss.

Församlingen hyr

Flera intressenter har redan hört av sig för att hyra lokaler. Bland andra den gamla ägaren, Åmåls församling, som tills vidare kommer att fortsätta ha fikaträffar för daglediga i byggnaden.

– Första året blir en prövoperiod innan vi gör några mer handfasta förändringar av byggnaden, säger Vera Telemo, som är utbildad miljövetare.

Till Fengersfors flyttade hon för snart fyra år sedan:

– Jag har bott här så länge nu att jag börjat tänka på smed som ett av våra vanligaste yrken.

Vera Telemo är utbildad miljövetare.
Vera Telemo är utbildad miljövetare. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterFröskogSamhälleÅmåls församling

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.