Hoppa till huvudinnehållet

Miljonsatsning gynnar bransch och miljö: ”Helt unik plattform”

Publicerad:
Det var glada miner när den nya satsningen på en testbädd för möbel- och inredningsbranschen presenterades under onsdagen. Från vänster Torsten Hild, professor i möbeldesign, Anders Lindgren, verksamhetsledare, Jeanette Lindh Svanqvist, närings- och tillväxtutvecklare, och Karin Stenlund, affärs- och miljöstrateg.
Det var glada miner när den nya satsningen på en testbädd för möbel- och inredningsbranschen presenterades under onsdagen. Från vänster Torsten Hild, professor i möbeldesign, Anders Lindgren, verksamhetsledare, Jeanette Lindh Svanqvist, närings- och tillväxtutvecklare, och Karin Stenlund, affärs- och miljöstrateg. Foto: Tommy Lofgren

Ett projekt som gynnar branschen och miljön. Satsningen på en testbädd för möbel- och inredningsbranschen i Steneby, som presenterades under onsdagen, blir något alldeles nytt.

– Ni är bara att gratulera. Det är en milstolpe. Grattis till alla, sa Karin Stenlund, affärs- och miljöstrateg på Fyrbodals kommunalförbund.

Hon var en av de närvarande vid den pressträff som hölls på Steneby onsdag förmiddag.

Miljonsatsning i Dalsland – stort projekt inom möbelbranschen

Där blev det glada miner och spontana applåder från elever och inbjudna gäster när Anders Lindgren, verksamhetsledare vid Mötesplats Steneby, presenterade projektet och det bidrag på 7,6 miljoner kronor man fått.

Anders Lindgren är verksamhetsledare för Mötesplats Steneby.
Anders Lindgren är verksamhetsledare för Mötesplats Steneby. Foto: Tommy Lofgren

– Vi fyller ett behov. Branschen har tidigare saknat ett kunskapscentrum av det här slaget, sa Anders Lindgren, verksamhetsledare vid Mötesplats Steneby.

Projektet är ett samarbete mellan Mötesplats Steneby och Göteborgs universitet.

Nya former

Ordet testbädd kan vara lite förvirrande. I det här sammanhanget står det för nya samverkansformer, ett processtänkande och innovation.

– Det blir en möjlighet att testa idéer innan de eventuellt blir en produkt, sa Anders Lindgren.

Torsten Hild är professor i möbeldesign inriktning trä vid HDK Valand Campus Steneby.
Torsten Hild är professor i möbeldesign inriktning trä vid HDK Valand Campus Steneby. Foto: Tommy Lofgren

– Det blir en helt unik plattform för framtida forsknings- och utvecklingsprojekt. Det är något som har saknats. Vi kommer att bidra till en grön, cirkulär och hållbar produktion och konsumtion, sa Torsten Hild, professor i möbeldesign med inriktning på trä, verksam vid HDK Valand.

Mitt i skogen

Bland de gladaste var Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivs- och tillväxtutvecklare på Bengtsfors kommun.

Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivs- och tillväxtutvecklare Bengtsfors kommun och Karin Stenlund, affärs- och miljöstrateg Fyrbodals kommunalförbund gladdes båda åt det nya projektet.
Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivs- och tillväxtutvecklare Bengtsfors kommun och Karin Stenlund, affärs- och miljöstrateg Fyrbodals kommunalförbund gladdes båda åt det nya projektet. Foto: Tommy Lofgren

Hon konstaterade att Bengtsfors ligger mitt i ett skogligt centrum. Att 40 procent av alla arbetstillfällen i kommunen kan kopplas direkt eller indirekt till skogen talar sitt tydliga språk.

– Det här är en fantastisk möjlighet att skapa något nytt. Projektet bidrar till att öka kommunens attraktionskraft och locka hit nya företag, sa Jeanette Lindh Svanqvist och erinrade om de två senaste företagsetableringarna i kommunen.

– Både påsfabriken Norbag och Wera, tillverkare av förtält, angav miljöaspekter som en del av anledningen till Bengtsfors som etableringsort.

Artikeltaggar

Anders LindgrenBengtsforsEkonomiFyrbodals kommunalförbundGöteborgs universitetJeanette Lindh SvanqvistKarin StenlundMiljöSamhälleStenebyTorsten Hild

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.