Hoppa till huvudinnehållet

Shahads novell fångar lärare och kompisar – sprids till hela Kristinebergskolan

Publicerad:
Shahad Ali Mohameds novell om utanförskapet i Sverige och den samhörighet hon kände när hon besökte hemlandet Irak greppade tag i svenskläraren som uppmuntrade henne att sprida ordet vidare. Nu ska hela Kristinebergskolan få ta del av novellen.
Shahad Ali Mohameds novell om utanförskapet i Sverige och den samhörighet hon kände när hon besökte hemlandet Irak greppade tag i svenskläraren som uppmuntrade henne att sprida ordet vidare. Nu ska hela Kristinebergskolan få ta del av novellen. Foto: Fredrik Tacacho

Åttondeklassaren Shahad Ali Mohameds novell om besöket i hemlandet Irak grep tag i både vänner och lärare. Nu ska hela Kristinebergskolan få ta del av hennes historia om det utanförskap hon upplevt i Sverige och känslan av att hitta hem i hemlandet.

För några veckor sedan, på svenskalektionen, fick åttondeklassarna på Kristinebergskolan i uppgift att skriva en novell på temat ”borta bra men hemma bäst”.

– Min mentor sa att jag skulle tänka utanför boxen, att jag skulle göra något som jag kan relatera till, något ur min värld. Då visste jag direkt vad jag skulle skriva om, säger Shahad Ali Mohamed.

Shahad Ali Mohamed: Borta bra men hemma bäst, men var är hemma?

Tankarna började genast vandra iväg till den resa hon gjorde för ett par år sedan. För första gången sedan hon lämnade Irak som ettåring, återvände hon då till släkten i hemlandet.

1700 ord senare var novellen klar. Under rubriken ”Borta bra men hemma bäst, men var är hemma?” skildrar den långa texten hur hon aldrig riktigt känt sig hemma i Sverige. Om ett utanförskap och en smygrasism som inte hörs men som sätter djupa spår hos dem som dagligen utsätts. Om hur hon under den månadslånga resan för första gången kände att hon passade in helt och hållet.

Väl i Irak hade hon för första gången fått chansen att bilda sig en egen uppfattning om sitt hemland. Långt från och mycket ljusare än den gängse mediala bilden som oftast skildras i Sverige.

”Irak var fult på långt håll, men det var det vackraste jag sett på nära håll. Det här är mitt hem”, skriver hon i novellen.

– När jag var Irak kändes det verkligen som att jag var bland mitt folk. Alla hade lika mörkt hår som jag, lika bruna ögon som jag. Det kändes väldigt hemma och jag blev behandlad som om jag var därifrån, jag blev inte behandlad som en svensk.

Shahad Ali Mohamed hoppas att de som läser hennes novell ska få en tankeställare.
Shahad Ali Mohamed hoppas att de som läser hennes novell ska få en tankeställare. Foto: Fredrik Tacacho

Novellen berörde både lärare och kompisar och Shahad uppmuntrades att sprida ordet vidare.

– Min kompis sa att jag måste göra något med den här novellen. Det är många kompisar och vissa lärare som har sagt att de känner igen sig i det jag skriver.

Hon har läst upp novellen för klassen och under den här veckan kommer en inspelad version att spelas upp för samtliga klasser på Kristinebergsskolan.

– Det känns bra. Jag är inte en sån som känner oro eller ångest inför sånt.

Vad hoppas du att folk ska känna eller tänka när de läser eller lyssnar på din novell?

– Jag vill att folk ska fatta att smygrasismen påverkar oss mer än de tror. Det påverkar hela våra liv egentligen. Jag känner många runt mig, kompisar och familj, som känner likadant som jag men som inte riktigt vågar prata om det. Det känns som att jag har skrivit det här åt dem också.

Det är inte bara under skolans ”tvång” som Shahad skriver. Hon har många historier i sina gömmor, men håller det mesta för mig själv. Även om hon gillar att skriva kan hon inte se sig själv jobba med det i någon form i framtiden. Risken är att hon blir uttråkad om skrivandet tar för mycket tid i anspråk, menar hon.

– Jag vill fortsätta ha ett engagemang och intresse för det och då tror jag att det är bättre att ha det vid sidan av.

Har du några andra skrivprojekt på gång just nu?

– Jag har funderat på om jag ska göra om den här novellen till en längre historia och göra en bok av det. Har jag tid, energi och intresse så kommer jag att göra det.

Shahad Ali Mohamed skriver en hel del även på fritiden, men att satsa på det på heltid vill hon inte. ”Jag vill fortsätta ha ett engagemang och intresse för det och då tror jag att det är bättre att ha det vid sidan av”, säger hon.
Shahad Ali Mohamed skriver en hel del även på fritiden, men att satsa på det på heltid vill hon inte. ”Jag vill fortsätta ha ett engagemang och intresse för det och då tror jag att det är bättre att ha det vid sidan av”, säger hon. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

Samhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.