Hoppa till huvudinnehållet

Tyst i Åmål under tuttest: Hesa Fredrik stulen igen

Publicerad:
För andra gången på kort tid har ”Hesa Fredrik” blivit stulen på Norrtull i Åmål.
För andra gången på kort tid har ”Hesa Fredrik” blivit stulen på Norrtull i Åmål. Foto: Henrik Montgomery/TT

När ”Hesa Fredrik” testades under måndagen var det tyst i stora delar av Åmåls centrum. Tutan på Norrtull visade sig ha blivit stulen igen.

– Väldigt allvarligt, säger kommunens säkerhetsstrateg Daniel Andersson.

Inför måndagens test av landets utomhusvarningssystem, populärt kallad ”Hesa Fredrik”, informerades allmänheten ordentligt, så att folk skulle förstå att det inte var någon fara på taket när tutan ljöd.

Men i stora delar av Åmål hördes ingenting alls. Det visade sig nämligen att någon, återigen, har stulit ”Hesa Fredrik” på Norrtull.

Samma sak hände i fjol.

– Tanken var att det skulle vidtas åtgärder som försvårar tillgrepp, men det hanns tyvärr inte med, säger säkerhetsstrateg Daniel Andersson.

MSB:s ansvar

Ansvaret för tutorna vilar på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det blir nu deras uppgift att ordna så att alla som befinner sig i Åmåls centrum kan höra signalen.

Förhoppningen från kommunens sida är att reparationsarbetet den här gången kan synkroniseras med installationen av ett stöldskydd.

– Jag ser allvarligt på det här. Väldigt allvarligt, säger Daniel Andersson. Inte främst på grund av kriget i Ukraina, utan för att det minskar möjligheten att informera allmänheten vid olyckor med farligt gods på E45 eller järnvägen. Då handlar signalen om att rädda liv. Tråkigt att någon eller några inte verkar förstå detta. Stölderna handlar kanske om okunskap.

Hesa Fredrik stulen i Säffle – utreds som sabotage

Sedan tidigare saknar Kristinebergskolan i Åmål sin ”Hesa Fredrik”. Och enligt uppgift ska det under måndagen inte heller ha kommit någon signal från anläggningen på Södra skolan. Om så var fallet är tre av Åmåls totalt nio tutor stulna eller trasiga. Alla är utspridda över centralorten. I Tösse, Fengersfors och Ånimskog finns inga anläggningar.

– Det är viktigare med utomhussignal på platser där det kan hända saker snabbt och där det finns mycket folk i närheten. Det är samma sak med tillgången på skyddsrum, säger Daniel Andersson.

Finns fyra signaler

Tanken är att allmänheten ska gå in när ”Hesa Fredrik” ljuder, stänga fönster och dörrar om sig – helst även ventilationssystemet – och sätta på radio eller tv för vidare instruktioner från myndigheterna. Även sms kan användas. Systemen kompletterar varandra.

”Hesa Fredrik” kan startas manuellt av räddningstjänsten i Åmål, men de har ingen möjlighet att på egen hand skicka ut meddelanden. Den delen sköts via SOS.

Vid testtillfällena används två av fyra möjliga signaler: ”Viktigt meddelande till allmänheten”, som består av sju sekunder ljud och 14 sekunder tystnad, följt av ”Faran över”, då tutan avger 30 sekunder konstant ljud.

”Flyglarm”, massor av korta signaler en minut i följd, och ”beredskapslarm”, 30 sekunder ljud och 15 sekunder tystnad, är övriga varningssignaler.

Artikeltaggar

ÅmålBrott & blåljusDaniel AnderssonMSBVMA

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.