Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Ny sorts ammunition används i det moderna kriget

Publicerad:
Lennart Widing är regelbunden fristående krönikör i Provinstidningen Dalsland.
Lennart Widing är regelbunden fristående krönikör i Provinstidningen Dalsland.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Traditionellt brukade det sägas att krig fördes med hjälp av fotsoldater, flygplan och fartyg. Så är det inte i den nya värld vi lever i sedan 14 dagar eller så. Till det moderna krigets ammunition hör ekonomiska sanktioner, cybersoldater och idrott och kultur.

Cybersoldaterna kan slå ut centrala funktioner, som el, vattenförsörjning och betalningssystem. Ekonomiska sanktioner är inte något nytt, men har knappast använts i så stor skala som i det nuvarande kriget i Europa. Idrott och kultur är indraget och drabbar väl mest den nationella självkänslan. I detta nya krig är Sverige med. Enskilt och som medlem i EU. Och hade varit med även utan vapenleveranser till det överfallna Ukraina.

Så länge demokraternas Joe Biden sitter i Vita Huset finns sannolikt en gräns för hur långt den ryske härskaren Vladimir Putin vågar gå. Men sedan? Om Donald Trump – som kallade Putin geni när anfallet mot Ukraina började – återkommer genom att vinna presidentvalet om två år och sedan säger att Europa får reda ut sina konflikter själva? I valet mellan Trump och Hillary Rodham Clinton 2016 bidrog ryska underrättelstjänsten till den förres seger. Det är klokt att räkna med att dessa hackare kommer att göra nya försök. Ännu mer står på spel 2024.

Mardrömmen – Trumps återkomst – finns med i en politisk spänningsroman, eller ännu hellre nyckelroman, som den kanadensiska författaren Louise Penny skrivit tillsammans med USA:s förra utrikesminister och just den tidigare presidentkandidaten Hillary Rodham Clinton. ”State of terror”, heter boken som utkom i USA förra året. Och som nu finns på svenska, ”I terrorns grepp” (Bokfabriken).

Trump finns med under namnet Dunn och Putin som Ivanov. Huvudpersonen heter Ellen Adams och är utrikesminister. Den invecklade historien handlar om att försöka desarmera vapen som är gömda i amerikanska städer och i Vita huset. Skurken i storyn är vid ett tillfälle gömd hos Dunn (Trump) i Palm Beach. Den sittande presidenten frågar Ellen Adams om Dunn (Trump) är rysk spion. Utrikesministern tar ett djupt andetag och säger: ”Kanske inte medvetet, men jag tror att han kan vara en tillgång för dem (Ryssland och dess oligarker) utan att han inser det själv. Resultatet blir detsamma. Om Dunn kommer tillbaka till makten blir han deras nickedocka. USA kan lika gärna bli en rysk delstat… Ivanov (Putin) kommer att bli den hypermakt som han alltid påstått sig vara.”

Så blev det sagt i alla fall. Låt vara i en roman.

Lennart Widing,

hovpredikant Tydjebyn

Artikeltaggar

Donald TrumpHillary ClintonKrigKrönikorUkrainakrigetVladimir Putin