Möt Lipton – Åmåls första pedagoghund: ”Ger väldigt mycket glädje”

Publicerad:
Helena Lehtonen och hunden Lipton är det första pedagoghundsteamet i Åmåls kommun. Hunden är på plats några gånger i veckan för att motivera eleverna på Södra skolan. Foto: Fredrik Tacacho

Helena Lehtonen och hunden Lipton är Åmåls första pedagoghundsteam i skolan. Duon skänker motivation och glädje till eleverna.

– Det är jättekul. Eleverna blir väldigt glada när de ser honom, säger specialläraren Helena Lehtonen.

Den 20 januari i år tog Helena Lehtonen och Lipton examen från den ett och ett halvt års långa distansutbildningen via Svenska Pedagoghundsinstitutet (SPI) och kan nu titulera sig som pedagoghundsteam – det första i Åmåls kommun.

För att bli antagen till utbildningen krävs en lärarutbildning i grunden. Helena sökte på eget initiativ, efter att först ha fått klartecken från skolan och kommunen.

– Jag hade ju inte utbildat mig om jag inte hade fått möjlighet att få ha med honom i skolan sedan, säger Helena Lehtonen.

– Jag har älskat hundar i hela mitt liv och när jag nu såg möjligheten hur man kan öppna dörrar för eleverna med hjälp av hunden så var det perfekt.

Tre dagar i veckan följer Lipton med Helena Lehtonen till hennes arbete som speciallärare på Södra skolan i Åmål. Mestadels håller han till med eleverna på särskolan, men vid ett par kortare tillfällen i veckan är han även med några elever från grundskolan.

– Han har tagits emot med väldigt mycket glädje. Eleverna frågar efter honom.

Helena och Lipton arbetar hela tiden nära varandra, som ett team, och är med eleverna på lektioner både inomhus och utomhus. Lipton går på ett specialschema där arbetspassen är max två timmar långa.

– Han använder hjärnan så otroligt mycket när han är i skolan så han behöver vila också.

Hunden Lipton är en blandning av sällskapshundarna chihuahua och terrier.
Hunden Lipton är en blandning av sällskapshundarna chihuahua och terrier. Foto: Fredrik Tacacho

Syftet med teamets närvaro i skolan är att underlätta och stödja elevernas skolgång på flera olika sätt. Hunden är bland annat tränad i att ge social stimulans, att lugna oroliga elever, stimulerar till medverkan och stärka elevernas självförtroende och självkänsla. Kommunikation och samspel är andra bitar som tränas med en hund i klassrummet.

– Han blir som ett specialpedagogiskt verktyg kan man säga. Istället för en Ipad har man en hund.

Hunden motiverar också till ökad aktivitet och rörelse hos eleverna.

– Det är väldigt viktigt för mina elever eftersom de har lite motoriska problem och kan ha lite motstånd till att vilja röra på sig.

Hundens närvaro gör också att elevernas stress, oro och ångest minskar.

– Bara genom att titta på en hund så ökar hormonet oxytocin som gör att man blir lugn.

Helena Lehtonen hade först inte tänkt sig Lipton som pedagoghund men då han visade sig vara ovanligt snabblärd tänkte hon om.
Helena Lehtonen hade först inte tänkt sig Lipton som pedagoghund men då han visade sig vara ovanligt snabblärd tänkte hon om. Foto: Fredrik Tacacho

Det är inte bara att kliva in med hunden på skolan utan uppdraget är planerat utifrån både säkerhet och pedagogiska planeringar. Hunden får endast ha kontakt med elever vars vårdnadshavare har godkänt det.

– Man får många frågor om allergier och hur det funkar med en hund som springer lös på skolan, men det är inte så det fungerar. Det är organiserat och planerat. Det är förankrat hela vägen och har gjorts riskbedömningar och handlingsplaner.

Kan hundens närvaro bli ett störande moment för vissa elever?

– Har man en rädsla för hundar kan det bli jättekonstigt. Vi går alltid väldigt försiktigt fram för att på så sätt bygga upp ett förtroende.

Treårige Lipton är en blandning av sällskapshundarna chihuahua och terrier.

Är det en rasblandning som passar just som pedagoghund?

– Jag tror inte det har så mycket med rasen att göra, utan det är mer från hund till hund. Jag trodde först att Lipton skulle vara för liten, för ofta är pedagoghundar stora mysiga hundar som ska ligga bredvid när man läser för dem. Men Lipton var väldigt snabblärd så då tänkte jag att det nog kan bli bra ändå. Hans styrka är att vara pigg och glad och motivera eleverna.

Lipton arbetar tre tvåtimmarspass i veckan i skolan. Han är med eleverna både utomhus och inomhus.
Lipton arbetar tre tvåtimmarspass i veckan i skolan. Han är med eleverna både utomhus och inomhus. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålDjur och naturPedagogikSkola och utbildningSödra skolan

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare