Allt fler ukrainska flyktingar söker sig till Sverige. I Åmål förbereds nu ett akutboende för upp till 50 personer i församlingshemmet.
Länsstyrelserna gav, på uppdrag av Migrationsverket, under onsdagseftermiddagen kommunerna i uppgift att se över antalet boendeplatser kommunen kan erbjuda till de ukrainska flyktingarna. Redan klockan 10.00 på torsdagen skulle kommunerna lämna besked.
– Vi var ganska väl förberedda för vi började kolla över detta redan i fredags, säger Daniel Andersson, säkerhetsstrateg i Åmåls kommun.
Västra Götalandsregionens 49 kommuner har fått i uppdrag att ordna fram 1000 akutboendeplatser. För Åmåls del handlar det om att ordna fram 50 platser.
Karlberg är reserv
Kommunen har i samarbete med Åmåls församling, Röda Korset och Medpro tagit fram en plan över hur mottagandet ska gå till. Flyktingarna kommer i ett första skede att hänvisas till församlingshemmet.
– Skulle vi behöva ordna fram fler platser har vi en av sporthallarna på Karlberg som reservplan, säger Daniel Andersson.
Har ni någon uppfattning om hur många familjer från Ukraina som redan har kommit till Åmål?
– Min uppfattning är att det är minst tre familjer i alla fall. Det är familjer som har sökt sig hit på egen hand, ofta via egna kontakter.
I det inledande skedet är det de mest basala behoven som behöver tillgodoses, som boende och mat. Medpro har kopplats in för att stötta de flyktingar som är i dåligt skick, fysiskt eller psykiskt. Maten kommer att levereras från storköket på Åmålsgården.
– Det passar bra för det är ju korta avstånd, säger Daniel Andersson.
Slussas vidare
Efter de inledande dygnen i församlingshemmet är det tänkt att flyktingarna ska slussas vidare till ett permanent boende, i exempelvis lägenheter eller privata boenden.
– Där kopplas individ- och familjeomsorgen in för att se till att de flyktingar som blir kvar i kommunen får ett permanent boende och får det stöd och den hjälp de behöver.
I ett tredje och sista steg påbörjas själva etableringsprocessen för att familjerna från Ukraina ska komma in i samhället, med skol- och barnomsorg, SFI-undervisning och arbete.
Åkab har några vakanta lägenheter i nuläget, men kommunen efterlyser även privata boenden. På kommunens hemsida kan privatpersoner intresseanmäla tillgänglig boendeplats.
– Vi har redan fått in tio boenden på det sättet. Vi valde att göra så eftersom vi fick många spontana samtal från invånare som erbjöd boende, säger Daniel Andersson.
Hur stor flyktingströmmen till Sverige och Åmål kommer att bli är svårt att sia om. Direktiven uppifrån kan snabbt ändras och det gäller därför att ha en flexibel organisation, menar kommundirektören Jan-Erik Samuelsson.
– Den här planeringen trodde vi inte att vi skulle sitta med för fjorton dagar sedan, det fanns inte på kartan, säger han.
”Folk vill hjälpa till”
Det är inte bara i boendefrågan som invånarna i Åmål visar stor vilja att hjälpa till. För att samordna insatserna har kommunen samlat information och ett antal länkar på sin hemsida där allmänheten bland annat kan anmäla sitt intresse för att arbeta praktiskt i frivilliga resursgruppen och få information om var man kan vända sig om man vill skänka gåvor eller pengar.
– Folk vill hjälpa till. Det finns en allmän oro och att hjälpa till konkret är ett sätt att hantera det, säger Jan-Erik Samuelsson.
Att som kommun göra det man kan för att stötta Ukraina och dess invånare som flyr är en självklarhet, menar kommunalrådet Michael Karlsson (S).
– Vi kommer att göra allt vi kan för att ställa upp för Ukraina och för alla de människor som har behövt fly hals över huvud. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att hjälpa till och visa vår solidaritet med det ukrainska folket.