Hoppa till huvudinnehållet

Frivilliga arbetar för att flyktingarna ska välkomnas varmt

Publicerad:
Hasse Högberg och Anna Margarethe Andersson förbereder en av lägenheterna.
Hasse Högberg och Anna Margarethe Andersson förbereder en av lägenheterna. Foto: Fredrik Tacacho

Boenden ordnas fram, möbleras och fylls med ett basutbud. Flera Åmålsbor engagerar sig för att ukrainarna som anländer till Åmål ska få ett varmt mottagande.

– Folk har varit fantastiska med att ställa upp, säger Jan Sedanka som har skapat Facebookgruppen ”Ukrainare i Åmål”.

Jan Sedanka är en av många privatpersoner som engagerat sig i Ukrainas öde. Då han upplevde att förberedelserna inför flyktingmottagandet gick för långsamt kontaktade han kommunen i Lidköping, där han för tillfället bor, för att erbjuda sig att hjälpa till. När han inte fick något gehör för sina idéer i Lidköping vände han sig istället till Åmåls kommun, där han är skriven och bor delar av året, och där fick han större respons.

– Jag kände en frustration för att det inte hände mer. Jag ville inte att vi skulle bli tagna på sängen igen, som vid den senaste flyktingvågen. Det är två miljoner människor som redan har lämnat Ukraina, det vore konstigt om inte några av dem hamnar i Åmål, säger han.

Församlingshemmet blir akutboende för Ukrainaflyktingar – här kan 50 personer bo
Under veckan har frivilliga arbetat med att fylla lägenheterna med de möbler som har skänkts.
Under veckan har frivilliga arbetat med att fylla lägenheterna med de möbler som har skänkts. Foto: Fredrik Tacacho

Genom Facebookgruppen ”Help and shelter for Ukraine” kom han i kontakt med en familj i Kiev som inte visste vart de skulle ta vägen när de flydde kriget i hemstaden. Efter kontakt med Jan Sedanka har familjen nu tagit sig till Stockholm och väntas anlända till Åmål inom de närmsta dagarna, där ett boende förberetts åt dem.

– Många som flyr söker sig till personer de känner i andra länder. Det är värre för dem som inte har någon kontakt utomlands. Innan jag visste om det fanns boende var jag beredd att hyra en lägenhet i mitt namn till dem.

I kontakt med fler

Genom sitt engagemang kom Jan Sedanka i kontakt med andra Åmålsbor som också erbjudit ukrainare husrum. För att samordna de frivilliga insatserna skapade han Facebookgruppen ”Ukrainare i Åmål”. På bara ett par dagar har över 350 personer anslutit sig till gruppen.

Syftet med sidan är att samla de frivilliga krafter som vill vara med och bidra till att skapa så goda förutsättningar som möjligt för de ukrainare som landar i Åmål.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det gensvaret, säger Jan Sedanka.

Genom gruppen har de frivilliga insatserna organiserats. Bland annat behövde de tre lägenheter som Åkab hade till förfogande möbleras. Det dröjde inte länge förrän erbjudanden om möbler började trilla in.

Åmåls kommun har ett stort lager sängar som nu placeras ut i lägenheter och i församlingshemmet som kommer att användas som akutboende.
Åmåls kommun har ett stort lager sängar som nu placeras ut i lägenheter och i församlingshemmet som kommer att användas som akutboende. Foto: Fredrik Tacacho

Annica Hedborg, Hasse Högberg och Anna Margarethe Andersson är några av de många frivilliga i Åmål som under veckan hjälpt till med att förbereda boenden till de ukrainska familjer som är på väg hit.

– När situationen är som den är blir man ju upprörd och vill hjälpa till, säger Hasse Högberg, i färd med att sätta upp en gardinstång i en av Åkabs lägenheter.

– Det känns skönt att känna att man verkligen gör något ordentligt, säger Annica Hedborg.

Även bland Åmåls företag är generositeten stor. Flera företag har skänkt allt från möbler och inredning till förnödenheter till ett startpaket i lägenheterna. Andra har hjälpt till med transporter och andra praktiska saker.

Åmåls företag sluter upp. På Ica Supermarket Lejonet uppmanas exempelvis kunderna att köpa någon extra hygienartikel eller liknande som sedan samlas ihop för att sedan överlämnas till flyktingarna.
Åmåls företag sluter upp. På Ica Supermarket Lejonet uppmanas exempelvis kunderna att köpa någon extra hygienartikel eller liknande som sedan samlas ihop för att sedan överlämnas till flyktingarna. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålSamhälleUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.