Hoppa till huvudinnehållet

Ödesbeslut: Ingen start av årskurs ett på Strömkullegymnasiet i höst

Publicerad:
Beslutet är fattat – det blir ingen start av årskurs ett på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors till hösten.
Beslutet är fattat – det blir ingen start av årskurs ett på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors till hösten. Foto: Sanna Stark

Det blir ingen start av några program i årskurs ett på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors i höst. Beslutet fattades på onsdagen av kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen fattade samtidigt beslut om att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram en handlingsplan av årskurs två och tre läsåret 2022–2023.

Vidare beslutade kommunstyrelsen att ge förvaltningen i uppdrag att genomföra en extern utredning. Denna utredning ska ta reda på vilket behov som finns bland hos kommunens elever. Ett förslag till åtgärder för en omstart av skolan ska också tas fram. 300 000 kronor avsätts för detta från kommunstyrelsens oförutsedda konto.

”Ska hitta ambassadörer”

– Vi kommer att engagera det lokala näringslivet och olika organisationer för att få till en referensgrupp som ska jobba mot en extern utredare. Vi ska hitta ambassadörer för Strömkullegymnasiet. Göran Skogfält (S) hade många förslag kring detta som vi antog på kommunstyrelsemötet. Utbildningsutskottet får i uppdrag att väga in dessa saker i sitt fortsatta arbete och ska sedan återrapportera till kommunstyrelsen, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson.

Det kommer även att bli en minskning av personal på skolan.

– Hur många är för tidigt att säga, men det kommer att krävas betydande åtgärder för att anpassa antalet lärare till antalet elever. Inför hösten har det bara varit en handfull behöriga elever som sökt sig till Strömkullegymnasiet, säger Stig Bertilsson.

Vad händer om behov uppstår i form av ungdomar som flyr från Ukraina?

– Om vi får hit ungdomar som har rätt till asyl så har de även rätt till skolgång. Då får vi skolpeng från staten och kommer naturligtvis att erbjuda platser. Men där är vi inte ännu. Det är för tidigt att säga, säger Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

BengtsforsGöran SkogfältKommunstyrelsenPolitikSkola och utbildningStig BertilssonStrömkullegymnasiet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.