Hoppa till huvudinnehållet

Kosläppet tillbaka på Björkils gård: ”Vill visa vad vi gör”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Intresset för att följa de vårystra kossorna brukar vara stort.
Intresset för att följa de vårystra kossorna brukar vara stort. Foto: Elinor Thuresson

Efter restriktionssläpp kommer kosläpp. Efter två års pandemiuppehåll är det populära kosläppet på Björkils gård i Åmål tillbaka i vår.

Under våren bjuder 40 Arlagårdar runt om i Sverige in allmänheten på kosläpp. Björkils gård i Åmål är enda gården i Dalsland och en av fem gårdar i Västra Götaland som i år bjuder in besökare.

– Vi vill visa konsumenterna vad vi gör. Det har varit uppskattat tidigare och brukar vara välbesökt, säger Gustav Bäckström som driver gården tillsammans med sin sambo Elin Johansson och sin bror Oskar Bäckström.

Kosläppet har tidigare år lockat upp emot 800 personer till gården.

– 800 personer är vad vi kan ta emot, så att vi kan lösa parkering och så. Vid senaste kosläppet hade vi 800 bullar och alla gick åt.

Reagerar starkt

Björkils gård är sist ut bland mjölkbönderna i länet – den 8 maj skuttar kossorna ut på grönbete på Åmålsgården. Även om djuren går lösa året runt brukar de bli ”som kalvar på grönbete” när de släpps ut på vårkanten.

– De brukar reagera när det händer något nytt.

Utöver huvudattraktionen kommer besökarna att bjudas på mjölk och bullar, ges möjlighet att kika runt på gården, gå en tipspromenad, kika på maskiner och hälsa på hos fåren och lammen på gården.

Gustav Bäckström ser fram emot att välkomna allmänheten till Björkils gård.
Gustav Bäckström ser fram emot att välkomna allmänheten till Björkils gård. Foto: Elinor Thuresson

”Att uppmärksamma allt det viktiga arbete som görs på svenska mjölkgårdar är viktigare än någonsin. Och med det mörker vi ser i världen just nu behöver vi lite ljus och något roligt att se fram mot. Ett tillfälle att träffas, umgås och titta på kor som skuttar ut i våren. Vi är många som längtar efter det, inte minst våra ägare”, säger Fredrik Larm, eventansvarig på Arla, i ett pressmeddelande.

”KoPro-kameror”

Även om de fysiska kosläppen nu gör comeback väljer Arla att fortsätta med det digitala alternativ som lanserades under pandemin. Klippen, där tittarna bland annat har fått följa utsläppet ur kossornas perspektiv via ”KoPro-kameror”, har blivit populära med hundratusentals visningar.

”Alla har inte möjlighet att ta sig till de fysiska kosläppen, därför kör vi dubbelt upp och satsar även i år på en digital version. Vem som kommer att hålla i sändningen avslöjar vi när det närmar sig, men det är en folkkär person som vi tror att många kommer gilla att se i sändningen”, säger Åsa Scherman, projektledare för det digitala kosläppet på Arla.

Fakta

Björkils gård

Björkils gård drivs av Elin Johansson, Gustav Bäckström och Oskar Bäckström. Den ekologiska gården har fyra fastanställda och under sommaren utökas personalstyrkan med ytterligare två till tre personer. Gårdens cirka 200 mjölkkor mjölkas av fyra mjölkrobotar. Det finns även 300 ungdjur och kalvar på gården.

Artikeltaggar

ArlaBjörkils gårdGustav BäckströmLantbrukÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.