Hoppa till huvudinnehållet

Två år efter invigningen: Litteraturhuset öppnar för upptäcktsfärder

Publicerad:
Nordiska Litteraturhuset i Åmål utökar sin verksamhet efter coronaåren och Bokdagar i Dalslands volontärer kommer regelbundet att ta emot besökare. Från vänster: Ingrid Gregertsen, Rigmor Plikk och Agneta Gip. Foto: Kristina Johansson

För två år sedan höll Nordiska Litteraturhuset i Åmål invigning med nya smidesskyltar och med planer på att regelbundet öppna huset för besökare, med antikvariatet och olika temadagar.

Coronan kom emellan.

Men på lördag är det dags för öppet hus och upptäcktsfärdsevenemang, som sedan blir återkommande.

Nordiska Litteraturhuset i Vågmästargårdens flygel drar igång igen med öppet hus på Kyrkogatan på lördag. På grund av coronapandemin har allmänheten under en lång tid haft begränsat tillträde.

– Vi har fått ta in små grupper på bestämda tider, men nu är vi glada att vi kan öppna upp igen, säger volontärerna Ingrid Gregertsen, Rigmor Plikk och Agneta Gip som står redo att välkomna besökarna.

De tre bildar en ny öppet-hus-organisation som ansvarar för de nya evenemangen. Förberedelserna är i full gång. Det kommer framöver att hållas öppet hus en lördag i månaden. Tanken är att det ska vara olika teman vid varje tillfälle och den här veckan blir temat Ukraina. Det handlar inte bara om att köpa böcker i antikvariatet utan besökarna kan också fika, lyssna på högläsning och få en guidad tur genom litteraturhuset.

Fem rum med böcker

Under pandemitiden har antikvariatets bokbestånd vuxit och fem rum har gjorts i ordning för den delen av verksamheten. Många av möblerna i huset är antika, även mattorna, och inredningen är noga genomtänkt för att passa in i det gamla trähuset. Mycket av arbetet sköts av Bokdagar i Dalslands engagerade frivilligarbetare.

Antikvariatrummen är ordnade efter olika kategorier av böcker, för att det ska vara så lätt som möjligt att hitta det man söker. I ett av rummen finns enbart engelska, tyska och franska böcker.

Nordiska litteraturhuset bjuder ofta in författare från hela Norden – för författarbesök och framträdanden eller för skrivtid genom vistelsestipendier. Bokutbudet är stort och det finns till exempel författarsignerade böcker i en hylla, Nobelpristagare i en och böcker om Dalsland i en annan.

Nordiska Litteraturhuset på Kyrkogatan fick sina smidesskyltar för två år sedan, tillverkade av Jessica Fleetwood från Fengersfors. Redan då fanns planerna på att ordna öppet hus regelbundet, men först nu kan det blir verklighet. Agneta Gip, Ingrid Gregertsen och Rigmor Plikk är ansvariga.
Nordiska Litteraturhuset på Kyrkogatan fick sina smidesskyltar för två år sedan, tillverkade av Jessica Fleetwood från Fengersfors. Redan då fanns planerna på att ordna öppet hus regelbundet, men först nu kan det blir verklighet. Agneta Gip, Ingrid Gregertsen och Rigmor Plikk är ansvariga. Foto: Kristina Johansson

Föreningens frivilliga är starkt engagerade i litteratur och läsning och har satt samman särskilda bokpaket sorterade efter kategorier för dem som är osäkra på vad de vill läsa. Här finns allt från facklitteratur och klassiker till barn- och ungdomsböcker och pocketböcker. Volontärerna hoppas att de ska gå att göra fynd.

De har mycket att stå i. Förutom att ta emot skänkta böcker, behöver alla böcker sorteras och placeras efter kategorier. Vid de stora författardagarna går det åt mycket ideell kraft. På sommaren finns även bokskåp utställda runt om i Dalsland där vem som helst kan ta med sig böcker och läsa. Skåpen fylls på med nya böcker var tredje dag av volontärerna.

Vad är det som gör att ni är så engagerade i litteraturföreningen?

– Vi tycker om böcker och att läsa. Det är också mycket den sociala biten, säger Ingrid Gregertsen, Rigmor Plikk och Agneta Gip och tittar på varandra.

– Hitta rätt bok till rätt person, det tycker jag är roligt säger Ingrid Gregertsen.

– Jag är gammal skolbibliotekarie och kan inte leva utan böcker säger Rigmor Plikk.

Vad vill ni göra och varför?

– Syftet är att sprida god litteratur i alla åldrar. Vi vill få fler människor att börja läsa och intressera sig för böcker. Vi vill lyfta Dalsland och litteraturen och få fler ungdomar att bli intresserade av böcker, säger Agneta Gip.

Alla tre håller med om att de vill nå ut mer, så att folk vet att Nordiska Litteraturhuset och Bokdagar i Dalslands olika evenemang finns. Sedan är det roligt att saker kan hända här i Åmål också som till exempel med Författardagarna, dit det kommer många kända namn.

Kristina Johansson

Ingrid Gregertsen, Agneta Gip och Rigmor Plikk tycker det är roligt att Nordiska Litteraturhuset öppnar igen efter coronaåren. De hoppas hjälpa till att nå ut till fler med litteraturen.
Ingrid Gregertsen, Agneta Gip och Rigmor Plikk tycker det är roligt att Nordiska Litteraturhuset öppnar igen efter coronaåren. De hoppas hjälpa till att nå ut till fler med litteraturen. Foto: Kristina Johansson

Artikeltaggar

ÅmålBokdagar i DalslandDalslands LitteraturföreningLitteraturNordiska litteraturhuset

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.