Hoppa till huvudinnehållet

Hållbarhetsexpert föreläser på hemmaplan: ”Känns hedrande”

Publicerad:
Alexandra Davidsson från Göteborg, uppväxt i Tollebol utanför Åmål, föreläser om hållbarhet i sin hemstad på måndag kväll. Foto: Maja Brand

”Hållbar konsumtion idag kan rädda oss i framtida varukriser” är rubriken när Åmålsbördiga Alexandra Davidsson på måndag föreläser på Sagabiografen.

– Det känns spännande och kul att komma till Åmål. Jag minns när jag var liten och kollade på bio på Sagabiografen. Nu känns det hedrande att bli hembjuden, säger hon.

Barns och kvinnors rättigheter, mäns våld mot kvinnor, miljöfrågor och antirasism. Alexandra Davidsson har haft flera hjärtefrågor genom åren och i dag har en av dem, hållbar konsumtion, blivit hennes jobb.

Sedan sex år tillbaka arbetar hon som generalsekreterare för föreningen Medveten Konsumtion.

”Jag är bortskämd”

– Det är otroligt mäktigt att få göra det. Jag är bortskämd med ett jobb som inte känns som ett jobb, det är ett intresse säger hon.

– Jag upptäckte hur jag kunde påverka alla mina hjärtefrågor genom konsumtionen. Tidigare upplevde jag att mitt engagemang var spretigt.

Alexandra Davidsson bor i dag i Göteborg men är uppväxt i Tollebol utanför Åmål. Hon har en kandidatexamen i statsvetenskap med en master i globala studier och en minor i ekonomi – utbildningar som genomsyrats av ett hållbarhetsperspektiv.

Högt rankad

I dag räknas hon som en av Sveriges högst rankade hållbarhetsexperter och har specialiserat sig på hållbar och cirkulär konsumtion.

När Alexandra på måndag gästar Sagabiografen i Åmål är det under rubriken ”Hållbar konsumtion idag kan rädda oss i framtida varukriser”. Om hur vi i kristider måste hjälpas åt och dela med oss av det vi har. Både på grund av solidaritet och medmänsklighet, men även av nödvändighet.

Alexandra Davidsson är inbjuden av arrangören Åmåls Försvarsutbildningsförening
Alexandra Davidsson är inbjuden av arrangören Åmåls Försvarsutbildningsförening Foto: Daniel Söderberg

– Konsumtion är ingenting dåligt. Det handlar om hur vi konsumerar – det är det som är nyckeln. Vi behöver sluta överkonsumera och bli cirkulenter istället. Då tillfredsställer vi behoven, men det tär inte på jordens resurser. Vi behöver ha modet att tänka om och ställa om. Min pappa brukar säga att den bästa huvudkudden är gott samvete.

Långt uppehåll

Alexandra Davidsson är inbjuden av arrangören Åmåls Försvarsutbildningsförening som nu återupptar sina föreläsningar med inbjudna gäster efter ett två år långt pandemiuppehåll.

– Jag hoppas att det blir en inspirerande föreläsning och att besökarna blir mer peppade på att ändra sina vanor, säger Alexandra Davidsson.

Ämnet för föreläsningen har aktualiserats än mer efter Rysslands invasion i Ukraina.

– När vi bokade det här i januari hade vi ingen aning om det som sedan skulle ske i Ukraina.

Vad hoppas du att publiken får med sig?

– Jag hoppas att de blir inspirerade till nya idéer och att de får kompletterande och ny kunskap.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls FörsvarsutbildningsföreningKonsumentKonsumtionMedveten konsumtionSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.