Hoppa till huvudinnehållet

Dalsländsk pastor blev bönhörd – predikar i tv

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Gunnel Noreliusson, bördig från Laxarby, predikar i SVT:s gudstjänst, som sänds från Mullsjö Missionskyrka nu på söndag den 20 mars och söndagen därpå den 27 mars.
Gunnel Noreliusson, bördig från Laxarby, predikar i SVT:s gudstjänst, som sänds från Mullsjö Missionskyrka nu på söndag den 20 mars och söndagen därpå den 27 mars. Foto: Hans Noreliusson

Är namnet Gunnel Noreliusson bekant? Nu på söndag sänds SVT:s gudstjänst från Mullsjö Missionskyrka. Pastorn Gunnel Noreliusson håller predikan. Hon är född och uppvuxen i Laxarby, i dag bosatt i Mullsjö.

– Det var verkligen roligt att få frågan från SVT. Under tre söndagar i rad hålls gudstjänster från Mullsjö Missionskyrka. Jag håller själv i predikan under två av dem, den nu på söndag och den söndagen därpå, säger Gunnel Noreliusson.

Hon berättar att upprinnelsen var lite intressant.

– Det var under början av hösten, mitt under pandemin, som vi hade en ekumenisk trädgårdsbön. Vi satt ute och bad i kyrkans trädgård och en ung kvinna från Pingstkyrkan bad ivrigt om ljus över Mullsjö. Sedan ringde de på eftermiddagen från SVT. Kanske handlade det om att vi blev bönhörda, säger Gunnel Noreliusson.

Dalsländsk sångare

Hon berättar att det under gudstjänsterna blir ekumenisk sång och kör. Det finns ytterligare en dalslänning som medverkar.

– Det är Dan Rosenberg som sjunger solosång på den tredje gudstjänsten från Mullsjö. Han är en mycket duktig sångare.

Varje gudstjänst har ett speciellt tema. Temat nu på söndag är Kampen mot ondskan.

– Men eftersom allt är förinspelat har vi tyvärr inte kunnat ta upp det pågående kriget i Ukraina. Temat söndagen därpå blir Jungfru Marie bebådelsedag.

Bördig från Laxarby

Gunnel Noreliusson är alltså född och uppvuxen i Laxarby, närmare bestämt på Översidan. När hon började på Karlbergsgymnasiet flyttade hon till Åmål. Senare var hon ett par år ungdomsledare i Missionskyrkan i Bengtsfors.

Gunnel Noreliusson har genom åren haft många olika tjänster inom ett antal missionsförsamlingar. Under lång rad av år var hon riksevangelist och åkte som sådan runt i landet. Bland annat tillsammans med Gunnar Olsson i Ed.

Släkt och vänner i Dalsland

Hon har varit skolpastor i Trollhättan, pastor för Equmenia i Mariefred och verksam utomlands i London och på Teneriffa. När maken Hans Noreliusson fick en rektorstjänst på folkhögskolan i Mullsjö flyttade makarna dit. Gunnel hade sedan några olika tjänster där och närområdet innan hon blev pastor i Mullsjö.

– Jag fyller 65 i maj och kommer gå i pension. Jag har många goda barndomsvänner och i vänner församlingen kvar i Bengtsfors. Jag har lite släkt kvar i Laxarby också, min faster och farbror så jag återvänder gärna till Dalsland, säger Gunnel Noreliusson.

Artikeltaggar

Etik och religionGudstjänsterGunnel NoreliussonLaxarbyMissionskyrkanMullsjöSVT

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.