Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Kompensera inte indraget studiebidrag vid skolk

Publicerad:
”Dessa platser som står indirekt tomma kunde istället gått till en elev med viljan och drivet att gå till skolan och kämpa för bra betyg”, enligt insändarskribenten.
”Dessa platser som står indirekt tomma kunde istället gått till en elev med viljan och drivet att gå till skolan och kämpa för bra betyg”, enligt insändarskribenten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När gymnasieelever skolkar blir de av med sitt studiebidrag, men en del kommuner kompenserar indragna studiebidrag för de hushåll som lever på försörjningsstöd.

Vi menar att ansträngning ska löna sig. Skapa incitament för ungdomar att faktiskt gå i skolan.

Ungdomar som studerar på gymnasiet är i dag berättigade till studiebidrag. Vid sammanlagt fyra timmars ogiltig frånvaro, även kallat skolk, under en månad löper elever en hög risk av att få studiebidraget indraget och därmed förlora den inkomstkällan. Men för hushåll som lever på försörjningsstöd så kan reglerna se lite olika ut beroende på i vilken kommun du bor i. Om hushållet lever på försörjningsstöd och en eller flera av gymnasieeleverna i hushållet får studiebidraget indraget ersätter kommunen denna förlorade inkomst till hushållet på 1250 kronor per indraget studiebidrag. Det är helt fel, kommuner ska inte stötta skolk och det ska vara samma regler kring studiebidrag oavsett inkomstkälla.

Vi kan alla komma överens om att skolan är viktig: för bildning och för att säkra en bra framtid, men även för att skapa gemenskap och lära sig det sociala. Att ha ett system där de som går upp tidigt på morgonen och ägnar en stor del av sin dag i skolan i bidragens ögon ska ses lika som dem som inte bryr sig är ett stort fel menar vi. Att skapa ekonomiska incitament för ungdomar att gå till skolan är ett enkelt sätt för politiker att bidra till ett samhälle där var man är på väg är viktigare än var man kommer ifrån.

Skolan behövs för att kunna göra en klassresa och skapa ett liv där arbete går före bidrag. De som lever i familjer som försörjs av bidrag är ofta de som behöver skolan allra mest för att inte själva fastna i bidragens onda cirkel.

Gymnasieskolan är en arbetsplats och en kostsam sådan. Grundbeloppet för varje elev sett till rikssnittet varierar beroende på program, men kostnaden med skolmaten inräknat startar på 88 900 kronor och går upp till 256 800 kronor, enligt Skolverket. Att många kommuner då väljer att ersätta beloppet motsvarande studiebidraget utifrån om hushållet lever på försörjningsstöd eller inte vid skolk är skamligt.

Det finns många elever i grundskolan som kämpar för sina betyg och tyvärr inte kommer in på deras förstahandsval när det kommer till program eller gymnasieskola. Dessa platser som står indirekt tomma kunde istället gått till en elev med viljan och drivet att gå till skolan och kämpa för bra betyg. Gymnasiet är en frivillig skolgång och ska därför behandlas som en. Om man som elev väljer att skolka ska konsekvenserna vara lika för alla, oavsett hushållets inkomstkälla.

Fredrika Albertsson

ledamot

Moderat Skolungdoms rikskommitté

Isac Fridlund

vice ordförande

Moderata Ungdomsförbundet Västra Götaland Norra

Artikeltaggar

ÅmålGymnasieskolanInsändareModerat SkolungdomModeraternaMUFStudiebidrag