Hoppa till huvudinnehållet

Grov misshandel inte mordförsök: Åmålsbo dömd till vård för knivhugg i lägenhet

Publicerad:
Åmålsbon som knivhögg en man i en lägenhet i centrala Åmål i november, dömdes till rättspsykiatrisk vård. Domen föll på fredagseftermiddagen.
Åmålsbon som knivhögg en man i en lägenhet i centrala Åmål i november, dömdes till rättspsykiatrisk vård. Domen föll på fredagseftermiddagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En 46-årig Åmålsbo döms till rättspsykiatrisk vård för att ha knivhuggit en man i en lägenhet i centrala Åmål i november i fjol.

Den 46-årige mannen åtalades för att den 23 november förra året ha knivhuggit en 53-årig man i en lägenhet i centrala Åmål.

Åklagaren åtalade mannen för mordförsök, men Vänersborgs tingsrätt dömde honom för grov misshandel, olaga hot och ringa narkotikabrott.

De skador 53-åringen fick vid attacken bedömdes vara livshotande och han fördes med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg där han opererades.

Men hans liv gick att rädda.

Den tilltalade mannen har förnekat brott och hävdar att han agerade i självförsvar.

Döms till vård

Enligt domen som föll i Vänersborgs tingsrätt på fredagseftermiddagen ska mannen överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

I domen konstaterar rätten att samtliga inblandade i varierande grad intagit alkohol vid tillfället och att vittnesmålen från de inblandade får värderas med särskild försiktighet.

Till motattack

Men rätten anser det klarlagt att 53-åringen utdelat ett knytnävslag rakt i ansiktet på 46-åringen. Därefter ska 46-åringen ha gått till motattack men ska då ha använt kniv. Något som inte riktigt gått att få bekräftat.

Rätten anser dock att det är vederlagt att 46-åringen handlat i så kallat putativt nödvärn, det vill säga att han trott att han attackerats med kniv.

Hot på Ica

Tingsrätten skriver också att det av den rättspsykiatriska undersökningen framgår att 46-åringen har begått våldsgärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Samme man döms också för att, vid ett annat tillfälle, två månader före knivattacken, riktat hot mot två anställda på Ica Supermarket i Åmål.

Artikeltaggar

ÅmålBrott & blåljusGrov misshandelMordförsök

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.