Hoppa till huvudinnehållet

Vaknade mitt i natten – fick se hallgolvet stå i brand

Publicerad:
Det blev ett tufft jobb för räddningstjänstens rökdykare att bryta och bända upp golv och väggar för att komma åt att släcka branden.
Det blev ett tufft jobb för räddningstjänstens rökdykare att bryta och bända upp golv och väggar för att komma åt att släcka branden. Foto: Räddningstjänsten

När mannen vaknade på natten och tittade ut från sovrummet, brann det från golvet i hallen. Villan blev obeboelig men går att rädda.

– Troligen är det sprickor i skorstenen som orsakat branden, säger Christian Rådén på räddningstjänsten i Bengtsfors.

Mannen, som är i 50-årsåldern, bor ensam i sin villa i Mustadfors, utanför Dals Långed. Under lördagen hade han känt doften av brandrök, men trodde att det var någon som eldade utomhus.

Lågor från golvet

Senare, vid tretiden på natten, vaknade mannen och när han klev ut i hallen fick han en chock. Där slog lågorna upp ur golvet.

Brand i villa utanför Dals Långed - ingen skadad

Husägaren hade ändå sinnesnärvaro att kasta en hink vatten över lågorna.

Därefter ringde han räddningschefen privat. Som naturligtvis uppmanade honom att ringa 112.

Huset rökskadat

Räddningskåren i Bengtsfors och brandvärnet i Dals Långed fick assistans från räddningstjänsten i Dals-Ed med att bekämpa branden.

Räddningstjänsten fick jobba i flera timmar med branden i Mustadfors.
Räddningstjänsten fick jobba i flera timmar med branden i Mustadfors. Foto: Räddningstjänsten

– Där det brunnit blev ett rum totalt förstört. I övrigt rökskadades hela huset. Branden hade spridit sig i golvet och upp i väggarna. Rökdykarna fick ett tufft jobb med att bända och bryta upp golv och väggar. De fick hålla på i flera timmar i den kraftiga röken, säger räddningschefen Christian Rådén.

Det troliga är att det rörde sig om en glödbrand som låg och pyrde ett bra tag. Det hela kunde naturligtvis ha gått riktigt illa, om husägaren inte vaknat.

Trasig skorsten

– Med största sannolikhet rör det som om en skorsten som vittrat sönder strax under golvnivån. Där brann det först i bjälklaget under golvet och sen spred det sig upp i väggarna, säger Christian Rådén.

Villan är obeboelig, men bör kunna gå att rädda med en totalrenovering. Mannen som bodde i huset skadades inte. Han har fått bo hos bekanta efter den dramatiska händelsen.

Viktig förstainsats

– Brandvärnet i Dals Långed ska ha en stor eloge. Det är tack vare deras insats som huset kunde räddas. De gjorde de första viktiga insatserna och höll branden stången tills vi kom på plats, säger räddningschefen Christian Rådén, som själv inte deltog i den akuta räddningsinsatsen.

Artikeltaggar

BengtsforsBränderBrott & blåljusChristian RådénDals LångedMustadfors

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.