Hoppa till huvudinnehållet

Flytt av fritids rör upp känslor i Fengersfors: ”Jättemärkligt”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Fritidshemmet kan flyttas från Fengersfors till Tösse.
Fritidshemmet kan flyttas från Fengersfors till Tösse. Foto: Elinor Thuresson

Först förlorade de skolan och nu ser även fritids ut att flyttas från Fengersfors. Upprörda ortsbor samlades nyligen för att ta strid mot kommunens plan.

– Det finns mycket frågetecken och funderingar, säger Karin Hedborg, ordförande i Fengersfors-Fröskogs utvecklingsråd, FFUR.

Frågan är nu under beredning igen, sedan Miljöpartiet tänkt om.

Bakgrunden till mötet som hölls i förra veckan var ett brev Åmåls kommun skickade ut i februari. Många tolkar skrivelsen som att det står klart att fritids i Fengersfors kommer att försvinna, vilket naturligtvis skapat oro bland dem som skulle drabbas av ett sådant beslut.

– Vi ställer oss frågande till hur beslutet har fattat, hur informationen har kommunicerats och att barnens perspektiv saknas, säger Karin Hedborg, ordförande FFUR.

Totalt deltog cirka 20 personer vid mötet, som hölls i Fengersfors fritidslokaler. FFUR svarade för arrangörskapet.

– Alla hade samma funderingar, säger Karin Hedborg.

Bara till vissa

Mest irritation väcker bristen på information. Kommunens brev gick bara ut till vårdnadshavare som redan har barn på fritids, men inte till exempelvis föräldralediga, eller gravida som kan behöva fritidsplats i höst.

– Vi efterlyser ett forum för dialog och samtal, säger Karin Hedborg.

Att det saknas barnperspektiv går tydligt att se, menar FFUR. I extremfall skulle det kunna bli så att ett barn börjar dagen på fritids i Fengersfors, fortsätter med skola och fritids i Tösse, och sedan skjutsas tillbaka till Fengersfors för ännu mer fritids efter klockan 16, då fritids i Tösse stänger för dagen.

Blir mer bilkörning

– Vi tycker att hela upplägget är jättemärkligt och har svårt att se hur barnens välmående har vägts in, säger Karin Hedborg.

Vilka andra negativa konsekvenser ser ni?

– Dels kommer syskon som är vana att gå på förskola och fritids i samma byggnad att skiljas. Dels blir många föräldrar tvungna att köra mer, om de jobbar i exempelvis Bengtsfors eller Fengersfors och inte har någon naturlig väg förbi Tösse.

Vid mötet beslutades att FFUR skall författa ett öppet brev till kommunen, samt bjuda in kommunrepresentanter till ett möte där de kan förklara på plats hur de tänker angående fritids i Fengersfors.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Jerry Saxin (S) konstaterar att flytten av fritids från Fengersfors till Tösse finns med i budgeten för 2022. Men så värst mycket mer kan han inte säga om saken, då Miljöpartiet lämnat in ett initiativärende om att stoppa flytten. Ärendet är nu under beredning.

– Vad utfallet blir kan jag inte sia om, säger Jerry Saxin.

När kan ett definitivt besked väntas?

– Vi har bett om skyndsam handläggning. I april ska beredningens arbete vara oss tillhanda.

Miljöpartiets gruppledare Lotta Robertsson Harén berättar att Fengersfors fritidshem har varit uppe till diskussion i barn- och fritidsnämnden vid flera tillfällen under hösten.

– Vi upplever otydlighet kring om detta är en politisk fråga eller inte, säger Robertsson Harén.

Kontrollera lagen

Syftet med initiativärendet är att bringa klarhet i frågan. Miljöpartiet vill låta någon med sakkunskap granska flyttförslaget och se om det är förenligt med skollagen.

Som läget är nu finns olika tolkningar bland barn- och utbildningsnämndens ledamöter.

– Om det finns en möjlighet att få ha kvar fritids i Fengersfors, då vill vi jobba för det, säger Lotta Robertsson Harén.

Artikeltaggar

Barn- och utbildningsnämndenFengersforsFFUR – Fengersfors-Fröskogs utvecklingsrådJerry SaxinLotta Robertsson HarénSkola och utbildningTösse skola

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.