Hoppa till huvudinnehållet

Trandagen firades med fjädrar och fika på Södra skolan

Publicerad:
Femteklassarna blev förbryllade när de hittade fjädrar på klassrumsgolvet under trandagen. Från vänster Nellie Johansson, Sonny Hedenberg, Samuel Pehrstad, Gustav Johansson, Moa Thorin, Ella Nylén, Ghaith Achram. Framför bänkarna står William Öhman.
Femteklassarna blev förbryllade när de hittade fjädrar på klassrumsgolvet under trandagen. Från vänster Nellie Johansson, Sonny Hedenberg, Samuel Pehrstad, Gustav Johansson, Moa Thorin, Ella Nylén, Ghaith Achram. Framför bänkarna står William Öhman. Foto: Sara Ternstedt

Känner du till trandagen? Det gjorde inte eleverna på Södra skolan heller, förrän deras fröknar dammade av den geografiskt sett lilla men anrika traditionen.

I framförallt sydöstra Sverige har Trandagen firats sedan 1500-talet. Det sades då och sägs fortfarande på sina håll att om en fönsterglipa eller ett spisspjäll lämnas öppen den 25 mars, då kan tranan ta sig in och lämna någonting gott eller trevligt till barnen.

Firandet löper alltid parallellt med Marie bebådelsedag, i folkmun våffeldagen, nio månader före jul.

Femteklassarna på Södra skolan svarade sannolikt för det största firandet av trandagen i Åmål. När eleverna kom in i klassrummet efter en rast på fredagen låg det fjädrar utspridda över golvet, vilket naturligtvis orsakade viss förvirring. Till slut fick eleverna förklarat för sig att det var trandagen och att en trana dagen till ära tagit sig in via ett öppet fönster.

Godis och fika hade tranan gömt i klassrummet.
Godis och fika hade tranan gömt i klassrummet. Foto: Sara Ternstedt

Klasslärare Kristina Wandér som är inflyttade från Nybro berättade att traditionen är mycket uppskattad både bland barn och vuxna i hennes gamla hemtrakter. Nybro kommun kallar till och med den 25 mars för sin nationaldag.

Åmålseleverna fick läsa på om traditionen men också om tranan som fågelart. En film visades och därefter begav sig klassen ut för att leta efter strumpor med godsaker som tranan lämnat efter sig i klassrummet.

Dagen avrundades med fika och lek.

Om barnen lyckas sprida firandet vidare till sina nära och kära återstår att se, men uppenbarligen gillades konceptet.

– Det var roligt att lära sig om en helt ny tradition, sa femteklassaren Moa Thorin.

Hon fick bland andra medhåll av klasskompisen Ghait Achram, som tillade:

– Det var spännande att hitta överraskningar i strumpor i några bänkar.

Younis Sharif hittade en av strumporna i ett förråd.
Younis Sharif hittade en av strumporna i ett förråd. Foto: Sara Ternstedt

Trandagen är generellt sett väldigt lokal. Med få undantag är firandet begränsat till södra delen av Kalmar län, delar av Blekinge och på Öland.

Strumpan som barnen hänger upp ska enligt trandagskommittén i Nybro vara tillräckligt stor för att rymma minst ett medelstort dekorerat pappersägg fyllt med godis, en eller ett par godispåsar, godissnören eller salta remmar.

Strumpan ska hängas upp dagen före firandet och det är ingen idé att sitta uppe och vänta på tranan, då den alltid dyker upp först när barnen har somnat.

Artikeltaggar

ÅmålMänskligtSkola och utbildningSödra skolanTraditioner

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.