Hoppa till huvudinnehållet

Åmål hoppas på snabb avlastning från Migrationsverket

Publicerad:
Aktörerna som är inblandade i flyktingmottagandet (Åmåls kommun, Svenska kyrkan, Röda korset och Medpro) träffas veckovis för en avstämning. Nu hoppas kommunen på mer stöd från Migrationsverket.
Aktörerna som är inblandade i flyktingmottagandet (Åmåls kommun, Svenska kyrkan, Röda korset och Medpro) träffas veckovis för en avstämning. Nu hoppas kommunen på mer stöd från Migrationsverket. Foto: Fredrik Tacacho

Åmål har än så länge varit generöst i mottagandet av flyktingar från Ukraina. Men resurserna är begränsade, påpekar kommundirektör Jan-Erik Samuelsson, som hoppas att Migrationsverket snart kommer ikapp och ger avlastning.

Jämfört med de närmaste grannorterna är Åmål en populärare destination bland ukrainare som kommer till Sverige. Jan-Erik Samuelsson tror det beror på att kommunen var tidigt ute med ordnat flyktingmottagande.

Bara några få dagar efter att kriget började sammankallades ledningsgruppen, förstärkt av säkerhetsstrateg Daniel Andersson, IFO-chefen Berit Sletten och It-chefen Daniel Stake, för att diskutera hur kommunen bör agera.

Fokus lades på att förmedla information och bidra med hjälp till flyktingar.

– Frågan är vad som ingår i en kommuns uppdrag. Dit hör i alla fall inte försvarsfrågor. En erfarenhet från coronan är att varje myndighet gör bäst i att sköta sitt, säger Jan-Erik Samuelsson.

Åmåls goda rykte sprider sig bland ukrainarna: ”Alla hjälps åt”Ukrainaelever välkomnas till grundskolan

Tillsammans med Åmåls församling startades snabbt en trygghetspunkt. Frivilliga resursgruppen aktiverades i samma veva och Daniel Andersson fick huvudansvar för att samordna all den hjälp frivilliga vill bidra med.

– Vi som kommun var snabbare än Migrationsverket, säger Jan-Erik Samuelsson.

Till och med måndagen hade Åmål tagit emot 58 ukrainare, varav 30 barn. Och fler lär komma. Åmål har i två omgångar anmält 162 platser/evakueringsboenden till Migrationsverket. Platserna finns bland annat på Örnäs camping, ridskolan och hotellen. Men alla dessa är bara tänkta som tillfälliga lösningar.

– Det är viktigt att Migrationsverket kommer i kapp. De har det övergripande ansvaret nu, säger Jan-Erik Samuelsson, och riktar samtidigt ett stort tack till Svenska kyrkans personal i Åmål och alla privatpersoner som ställt upp.

Även Åmålsgårdens kök, som levererar mat till flyktingarna, bör nämnas.

Medmänniskor efterlyses till akutboendet: ”Helt beroende av frivilliga krafter”Konsert för Ukraina på Karlbergsteatern: ”Stort engagemang”Familjen flydde kriget – fick fristad i Edsleskog: ”Folk är väldigt vänliga här”

Artikeltaggar

ÅmålEvakueringsplatserFlyktingarJan-Erik SamuelssonMigrationsverketSamhälleUkrainakriget

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.