Åmål har än så länge varit generöst i mottagandet av flyktingar från Ukraina. Men resurserna är begränsade, påpekar kommundirektör Jan-Erik Samuelsson, som hoppas att Migrationsverket snart kommer ikapp och ger avlastning.
Jämfört med de närmaste grannorterna är Åmål en populärare destination bland ukrainare som kommer till Sverige. Jan-Erik Samuelsson tror det beror på att kommunen var tidigt ute med ordnat flyktingmottagande.
Bara några få dagar efter att kriget började sammankallades ledningsgruppen, förstärkt av säkerhetsstrateg Daniel Andersson, IFO-chefen Berit Sletten och It-chefen Daniel Stake, för att diskutera hur kommunen bör agera.
Fokus lades på att förmedla information och bidra med hjälp till flyktingar.
– Frågan är vad som ingår i en kommuns uppdrag. Dit hör i alla fall inte försvarsfrågor. En erfarenhet från coronan är att varje myndighet gör bäst i att sköta sitt, säger Jan-Erik Samuelsson.
Åmåls goda rykte sprider sig bland ukrainarna: ”Alla hjälps åt”Ukrainaelever välkomnas till grundskolanTillsammans med Åmåls församling startades snabbt en trygghetspunkt. Frivilliga resursgruppen aktiverades i samma veva och Daniel Andersson fick huvudansvar för att samordna all den hjälp frivilliga vill bidra med.
– Vi som kommun var snabbare än Migrationsverket, säger Jan-Erik Samuelsson.
Till och med måndagen hade Åmål tagit emot 58 ukrainare, varav 30 barn. Och fler lär komma. Åmål har i två omgångar anmält 162 platser/evakueringsboenden till Migrationsverket. Platserna finns bland annat på Örnäs camping, ridskolan och hotellen. Men alla dessa är bara tänkta som tillfälliga lösningar.
– Det är viktigt att Migrationsverket kommer i kapp. De har det övergripande ansvaret nu, säger Jan-Erik Samuelsson, och riktar samtidigt ett stort tack till Svenska kyrkans personal i Åmål och alla privatpersoner som ställt upp.
Även Åmålsgårdens kök, som levererar mat till flyktingarna, bör nämnas.
Medmänniskor efterlyses till akutboendet: ”Helt beroende av frivilliga krafter”Konsert för Ukraina på Karlbergsteatern: ”Stort engagemang”Familjen flydde kriget – fick fristad i Edsleskog: ”Folk är väldigt vänliga här”