Åmål har på kort tid tagit emot förhållandevis många ukrainska flyktingar. Flera ukrainare hyllar nu Åmål för kommunens goda flyktingmottagande.
– Nu lever vi upp till det här med att vara en gästvänlig stad, säger Berith Sletten, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Åmåls kommun.
Efter ett par intensiva veckor, med många anländande flyktingar, har inledningen av den här veckan har varit lugn. Men det kan vända snabbt så det gäller att vara på tårna, menar Berith Sletten.
– Vi får inte tappa farten. Vi söker fortfarande boende för vi vet inte hur många som kommer framöver. Vi försöker förbereda oss så gott det går.
Över 20 000 ukrainare har redan flytt till Sverige efter krigsutbrottet och totalt väntas 76 000 ukrainare ha sökt skydd i landet före halvårsskiftet, enligt Migrationsverkets prognos. Sett till stadens storlek har Åmål tagit emot förhållandevis många flyktingar. Runt 60 ukrainare har sökt sig till Åmål, 30 barn och lika många vuxna.
– De flesta ukrainarna verkar väldigt nöjda med mottagandet, säger Berith Sletten.
Åmåls goda rykte när det gäller flyktingmottagandet har bekräftats i kommunens samtal med Migrationsverket.
– Migrationsverket har ringt och frågat om vi kan ta emot fler, det är många som vill hit. Men vi vill att det ska bli ett bra mottagande så att man kommer in i vårt samhälle och då kan vi inte ta emot hur många som helst.
Hyllar samarbetet
Berith Sletten hyllar samarbetet mellan aktörerna som är inblandade i mottagandet, Svenska kyrkan, Röda korset, Frivilliga resursgruppen (FRG) och Medpro. Varje vecka, på tisdagseftermiddagarna, samlas representanter från nämnda aktörer för att diskutera aktuella frågor kring mottagandet.
Berit Sletten lyfter även fram privatpersoners generositet. Många Åmålsbor har skänkt bland annat möbler och husgeråd för att fylla de lägenheter som Åkab har upplåtit åt flyktingarna.
Många privatpersoner och föreningar har även engagerat sig för att flyktingarna ska känna sig välkomna och få en möjlighet att tänka på annat än det som just nu sker i hemlandet. Åmåls djurpark bjöd förra veckan in flyktingbarnen och Bessa Ishästar och Isabels hästeri bjöd in till ridning.
– Det känns jätteroligt att bo i Åmål när man ser det här samarbetet. Alla har hjälpts åt, säger Berith Sletten.
Men gästvänligheten har ett pris. Flyktingarna som ankommer till Åmål passerar först Åmåls församlingshem som fungerar som ett akutboende. Kyrkans personal har vittnat om hög arbetsbelastning. FRG och Röda korset raggar nu frivilliga som kan gå in och stötta kyrkans personal.
– Det är förståeligt att kyrkans personal är trött. Det är mycket att ta in och man blir förtvivlad över det man får höra, så det är påfrestande för personalen, säger Berith Sletten.
Sökt sig hit på egen hand
Merparten av ukrainarna som anlänt till Åmål har tagit sig hit på egen hand, utan att först ha blivit anvisade av Migrationsverket. Efter att först ha passerat akutboendet i församlingshemmet har flyktingarna slussats vidare till eget boende i lägenheter.
– Åkab har varit väldigt behjälpliga med att ordna fram boenden.
Ett par familjer har även flyttat in i några av de privata boenden som har anmälts till kommunen. Dessutom bor runt tio personer tillfälligt i Åmåls ridklubbs lokaler, i väntan på besked från Migrationsverket.
– Om de får anvisning till Åmål då jobbar vi på att ordna fram bostäder åt dem.
Om flyktingtrycket skulle öka igen är kommunen väl rustad på boendefronten. Uppemot 35 privatboenden har anmälts till kommunen.
– De sparar vi på till ytterligare anvisningar.
Familjen flydde kriget – fick fristad i Edsleskog: ”Folk är väldigt vänliga här”Medmänniskor efterlyses till akutboendet: ”Helt beroende av frivilliga krafter”