Hoppa till huvudinnehållet

Fler åklagare än någonsin – Riksåklagaren: ”Vi måste stå rustade”

Publicerad:
Antalet åklagare blir fler i vårt område.
Antalet åklagare blir fler i vårt område. Foto: Henrik Montgomery/TT

Aldrig förr har det arbetat så många åklagare som det gör idag i vårt område. Mer komplexa brott som tar längre tid att utreda är en av anledningarna till att resurserna har stärkts. Riksåklagaren Petra Lundh besökte idag åklagarkammaren i Uddevalla för att tala om resursförstärkningen.

Under onsdagen var riksåklagaren Petra Lundh på plats på åklagarkammaren i Uddevalla, som jobbar med brott i Fyrbodal. Hon talade med medarbetare om nuläget och vad som är på gång inom myndigheten.

En av satsningarna som sker är en kraftfull resursförstärkning i stora delar av landet. Mer pengar från regeringen gör det möjligt att rekrytera fler åklagare.

– Vi håller på att rekrytera överallt. Om man tittar på de senaste två till tre åren har vi ökat med 200 åklagare, vilket såklart är jättepositivt, säger Petra Lundh.

– Som nybliven åklagare kan de gå med en mer erfaren kammaråklagare och kan ta enklare mål. De kan även vara med i rätten och hjälpa till med utredningar, säger Petra Lundh.

Chefsåklagare Daniel Edsbagge.
Chefsåklagare Daniel Edsbagge. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

När det gäller åklagarkammaren i Uddevalla har det under flera år funnits 20 åklagare.

– Idag är vi 33 och det kommer in ytterligare två inom den närmsta tiden. Det som polisen utreder får vi på våra skrivbord och det här innebär att det inte blir ett stopp i rättskedjan. Det är en satsning som ger resultat och som är mycket efterlängtad, säger Daniel Edsbagge, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Uddevalla.

Komplexa brott kräver mer

Han förklarar att de brott åklagarna arbetar med idag är mer komplexa än tidigare och rättegångarna tar längre tid.

– Satsningen som nu görs motsvarar inte ökningen av brott utan speglar att ärendena är mer avancerade, exempelvis våldtäkter, människorov och utpressning. Det här är en investering för framtiden, säger Daniel Edsbagge.

– På cirka fyra år har de särskilt resurskrävande brotten ökat med 30 procent och vi ser ingen avmattning. Vi måste vara rustade, säger Petra Lundh.

Brotten har genom åren blivit mer komplexa vilket innebär att de också har blivit mer resurskrävande att utreda.
Brotten har genom åren blivit mer komplexa vilket innebär att de också har blivit mer resurskrävande att utreda. Foto: Johan Nilsson/TT

Diskussionen om fler poliser har under de senaste åren varit högaktuell i Dalsland och för drygt ett år sedan bemannades åter polisstationen i Bengtsfors.

Svårigheten att rekrytera poliser är också något som har diskuterats, men när det gäller åklagare har det inte funnits samma problematik.

Populärt yrke bland jurister

– Vi upplevde för några år sedan att det var svårt att hitta personal, men det har det inte varit nu. Åklagare är ett populärt yrke bland unga jurister och vi har haft kvalificerade sökande. Vi kommer att behöva nya lokaler med anledning av det här, säger Daniel Edsbagge.

Åklagarkammaren i Uddevalla handlägger brott som begåtts i sammanlagt 17 kommuner inom Västra Götalands län: Åmål, Trollhättan, Vänersborg, Strömstad, Lysekil, Lilla Edet, Mellerud, Bengtsfors, Färgelanda, Dals-Ed, Tanum, Munkedal, Sotenäs, Orust, Tjörn, Stenungsund och Uddevalla.

Det finns två tingsrätter i området: Uddevalla tingsrätt och Vänersborgs tingsrätt.

Petra Lundh, riksåklagare
Petra Lundh, riksåklagare Foto: Janerik Henriksson/TT

Artikeltaggar

ÅklagarkammarenÅmålBengtsforsBrott & blåljusEdFärgelandaMellerudPetra LundhUddevallaUddevalla tingsrättVänersborgVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.