Grundskolorna i Åmål förbereder sig nu på att ta emot elever från Ukraina. Det råder ingen skolplikt för de här barnen men samtidigt har de rätt att gå i skolan i Sverige.
Vid en pressträff förra veckan presenterade regeringen de direktiv som gäller för de ukrainska flyktingbarnen när det gäller skolgång.
Ukrainska barn som fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd, enligt massflyktsdirektivet som nyligen aktiverades för första gången, har samma rätt till utbildning i Sverige som asylsökande barn och ungdomar. Någon skolplikt råder dock inte för de ukrainska barnen.
Åmåls goda rykte sprider sig bland ukrainarna: ”Alla hjälps åt”Åmål hoppas på snabb avlastning från MigrationsverketI Åmål är det i dagsläget 17 ukrainska barn som är aktuella för studier i grundskolan. Skolan kommer att kalla berörda vårdnadshavare till ett möte i början av april för att få en uppfattning om hur många av barnen som kommer att börja skolan.
Den 25 april, efter påsklovet, räknar skolan med att vara redo att ta emot barnen, säger Catrin Eriksson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Åmåls kommun.
– De som vill ska få börja någon gång efter påsklovet. Då har vi tre veckor på oss att planera.
Innan eleverna placeras ut i klasser kommer de att kartläggas så att undervisningen anpassas för varje enskild elev.
– Vi har inte organiserat klart för det här än, men det finns personal och vi har plats för eleverna, säger Catrin Eriksson.
De ukrainska eleverna ska följa den svenska skolplanen, men har samtidigt rätt till studiehandledning på sitt modersmål.
– Det är förvånansvärt många som pratar både ryska och ukrainska i Åmåls kommun, säger Catrin Eriksson.
När det gäller äldre barn och ungdomar från Ukraina är det inte säkert att alla behöver skolgång i Sverige. Många av dem studerar redan digitalt via sina skolor i hemlandet.
Rätt till utbildning
Den 4 mars 2022 beslutade EU:s ministerråd att för första gången aktivera det så kallade massflyktsdirektivet. Direktivet innebär att barn från Ukraina som utgångspunkt beviljas uppehållstillstånd med tillfälligt skydd och därmed har rätt till utbildning i Sverige. Rätten till utbildning gäller från och med förskola upp till och med gymnasieskola och gymnasiesärskola, förutsatt att eleven påbörjar utbildningen innan hon eller han har fyllt 18 år.
Skolplikten inträder först när eleven har blivit folkbokförd i Sverige och gäller därmed inte för asylsökande och barn som har fått ett uppehållstillstånd med tillfälligt skydd.