Hoppa till huvudinnehållet

Bred politisk enighet om Åmåls näringslivsstrategi – nästa steg blir svårare

Publicerad:
En ny näringslivsstrategi har tagits fram för Åmåls kommun. Strategin antogs vid senaste kommunfullmäktigemötet.
En ny näringslivsstrategi har tagits fram för Åmåls kommun. Strategin antogs vid senaste kommunfullmäktigemötet. Foto: Andreas Dagström

Åmåls kommun har antagit en näringslivsstrategi. Politiker som normalt sett brukar vara oeniga om det mesta öser beröm över dokumentet.

Men fortfarande återstår den svåraste biten: att omsätta alla fina ord till handling.

”Positivt överraskad”

”Ett fint skal att jobba vidare med”

”Jättebra arbete”

Lovorden haglade över Åmåls nya näringslivsstrategi innan den antogs vid tisdagens kommunfullmäktigemöte.

– Det känns riktigt bra att vi kommit så här långt, sa kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S).

Åmål har tidigare haft ett näringslivsprogram men när det löpte ut för två år sedan bestämdes att programmet skulle ersättas av en strategi. Detta då strategi anses vara mer flexibelt och lättare att göra verkstad av.

”Ingen quick fix”

Dokumentet kallas ”Tillsammans mot 2030”. Innebörden är att många måste dra sitt strå till stacken om Åmål ska bli mer företagarvänligt.

– Det finns ingen quick fix. Företagsklimatet är ett kommunalt ansvar som vilar på axlarna till alla våra verksamheter. Alla har del och ansvar att jobba med de här frågorna, sa kommundirektör Jan-Erik Samuelsson.

Flera fokusområden

Näringsutvecklaren Jenny Christensen och Kristoffer Ljung, chef för näringslivs- och kommunikationsenheten, pekar ut tre målbilder med underliggande fokusområden. Bland annat anser de att Åmål behöver jobba mer riktat med sin image, kompetensförsörjning, mark- och lokalberedskap, hållbarhet, infrastruktur och tillgänglighet.

– Vi betonar att det är ett arbete som ska göras tillsammans, ett arbete med och inte för, sa Jenny Christensen.

Nästa steg blir nu att utforma en handlingsplan. Grunden är redan lagd med politisk dialog, möten och företagsbesök.

– Det man ser när vi är ute är att näringslivet vill bli sett. Det kommer att prägla vårt arbete allt mer framöver, sa Jan-Erik Samuelsson.

Och:

– Handlingsplanen är viktig, så att strategin inte bara blir vackra ord, utan även verkstad. Vi kommer att arbeta med den under våren, april till maj, och framförallt kommer näringslivet att vara inblandat. Det ska vara ett levande dokument och det sker redan saker som ska tas med där.

Efter sommaren

Förhoppningen är att planen ska kunna klubbas av kommunstyrelsen efter sommaren.

Även om alla partierna verkar vara positivt inställda, så betonade ändå Michael Karlsson (S) vikten av att inte sätta några politiska käppar i hjulet för näringsenhetens fortsatta arbete:

– Det är viktigt att handlingsplanen inte återremitteras femtioelva gånger, utan att vi kommer till skott, sa Karlsson (S).

”Positivt överraskad”

Centerpartiets Lars Ottosson är av samma mening, att planen inte ska bli någon politisk stridsfråga, och Moderaternas Michael Karlsson kallar strategin för ett fint skal att jobba vidare med.

Inte heller Kristdemokraterna och Liberalerna hade några invändningar mot det arbete tjänstepersonerna hittills presterat.

– Jag har varit skeptisk till näringslivsarbetet tidigare men är positivt överraskad av det som kommit fram nu, sa Peter Stenberg (L).

Fast applåder kommer han att vänta med tills planen satts i verket:

– Jag yrkar bifall, men med ett vakande öga, sa Stenberg.

Artikeltaggar

ÅmålFöretagsklimatJan-Erik SamuelssonKommunfullmäktigeMichael KarlssonPeter StenbergPolitik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.