Hoppa till huvudinnehållet

Diabetesvården försvinner – patienter hänvisas till Näl och Uddevalla

Publicerad:
Med hjälp av en insulinpump och en blodsockermätare kan man sköta sin diabetes typ 1 och leva som man gjorde tidigare.
Med hjälp av en insulinpump och en blodsockermätare kan man sköta sin diabetes typ 1 och leva som man gjorde tidigare. Foto: Christine Olsson/TT

Den första november försvinner diabetesvården för typ-1-patienter vid Dalslands sjukhus i Bäckefors och de två andra närsjukvården. Patienterna hänvisas istället till Näl och Uddevalla sjukhus.

Det är en av följderna när vårdutbudet förändras i samband med den förnyade upphandlingen av öppen specialistvård vid de tre närsjukhusen i Bäckefors, Lysekil och Strömstad.

Antalet patienter som berörs är 230 stycken, enligt statistik för åren 2018–2020. De svarar för cirka 750 besök per år.

Beslutet har fattats av regionstyrelsen och vid norra hälso- och sjukvårdsnämndens ordinarie sammanträde fredag den 1 april får ledamöterna information om den pågående upphandlingen av specialistsjukvården.

Det blir ingen diabetsvård vid Dalslands sjukhus i Bäckefors från och med den 1 november i år.
Det blir ingen diabetsvård vid Dalslands sjukhus i Bäckefors från och med den 1 november i år. Foto: Tommy Löfgren

Det nuvarande avtalet löper ut den 31 oktober. Nuvarande vårdgivaren Aleris Närsjukhus har sagt upp avtalet och har inte ansökt om förlängning. Meningen var dock att det nu skulle vara klart med en ny vårdgivare.

Ny upphandling

Men eftersom inga anbud kom tvingades regionen göra en ny upphandling. Enligt planen är sista anbudsdag slutet av april. Beslut om vårdgivare i slutet av maj och skrivet avtal första veckan i juni.

Den nya avtalsperioden ska vara två år.

I den förnyade upphandlingen finns inte diabetesvård med. Orsaken är, enligt regionstyrelsen att diabetesvården har förändrats de senaste åren. Regionstyrelsen anser också att underlaget av patienter är så litet att det gör verksamheten sårbar.

Övergången av vården ska ske successivt under året. Patienterna har fått information om förändringen brevledes. Bifogat är en blankett med samtycke om överflyttning som de ombeds fylla i.

Inte diabetes

Uppdraget för den öppna specialistvården vid närsjukhusen omfattar utredning, diagnostik, behandling och uppföljning av patienter vid de tre sjukhusen inom följande specialiteter:

• Barn- och ungdomsmedicin

• Gynekologi, för kvinnor från 16 år

• Kardiologi

• Hud inklusive ljusbehandling

• Ögon, inklusive barn

• Öron, näsa, hals, inklusive barn

Artikeltaggar

BäckeforsDalslands sjukhusDiabetesNorra hälso- och sjukvårdsnämndenSamhälleVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.