Hoppa till huvudinnehållet

Hjälpinsats: Frivilliga räddar kvar Majblomman i Åmål

Publicerad:
Mira Erlandsson och Max Johansson från klass 5 D på Södra skolan sålde första Majblommorna till avgående ordförande i Åmål Handel Roar Strömsheim och tillträdande ordförande Sara Träff.

Majblommeföreningen i Åmål är nere för räkning, sedan bildandet av en ny styrelse misslyckats. Men blommor kommer att säljas precis som vanligt. Det har ett gäng frivilliga sett till.

Föreningslivet är inte vad det en gång var. Från allt fler håll rapporteras minskat engagemang. Åmåls Majblommeförening är med andra ord inte ensam om osäkra framtidsutsikter.

På kort sikt har i alla fall Majblommans mest publika verksamhet räddats. Detta sedan en grupp frivilliga tagit på sig ansvaret för blomsterförsäljningen. Ansvaret skulle egentligen ha legat hos styrelsen, men eftersom en sådan saknas krävdes det extern hjälp för att fortsätta traditionen.

Skyddar som ett skal

Årets majblomma är gräddvit med en gul prick i mitten och den har redan fått ägget som smeknamn. Liknelsen var medveten redan på idéstadiet. Ägget med dess skal kan liknas vid Majblommans roll som skyddande skal för barn i behov, menar föreningen.

En grupp engagerade frivilliga har gått samman för att se till att det blir majblommeförsäljning i Åmål i dag. Från vänster: Laila Andrén, Bengt Hagström, Anne Olsson, Rune Johansson och Anders Hansson.
En grupp engagerade frivilliga har gått samman för att se till att det blir majblommeförsäljning i Åmål i dag. Från vänster: Laila Andrén, Bengt Hagström, Anne Olsson, Rune Johansson och Anders Hansson. Foto: Majblommeföreningen

Majblommeföreningen delar kontinuerligt ut bidrag för exempelvis medlemskap i idrottsföreningar, cyklar och vårjackor. 40 procent av intäkterna från försäljningen går till föreningens lokala arbete. Lika mycket går till riksorganisationen. Tio procent får säljaren behålla själv medan resten ska läggas på något som är till glädje för hela skolan.

Sammanlagt har cirka 140 barn anmält intresse för att sälja majblommor i Åmål, 120 på Södra skolan och 20 på Natur- och miljöskolan.

Artikeltaggar

ÅmålÅmål handelMajblommaMänskligtRoar StrömsheimSara Träff

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.