Alla över 65 år erbjuds fjärde dos av covid-19-vaccin

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Vaccindagen i Västra Götaland i januari. Lillemor Hårdstedt vaccinerade då bland många andra Karin Bäckström i bollhallen i Åmål. Nu rekommenderas fjärde dosen till fler åldersgrupper.
Foto: Ove Rydh
Personer som är 65 år eller äldre rekommenderas nu att ta en fjärde dos vaccin mot covid-19, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Dessutom omfattas personer mellan 18–64 år med måttlig till allvarlig immunbrist.

Nu närmar det sig fyra månader sedan personer som är 65 år eller äldre fick sin senaste vaccindos, enligt Folkhälsomyndigheten. Den andra påfyllnadsdosen, eller den fjärde vaccindosen, bör tas från det att fyra månader har gått sedan senaste vaccinationstillfället. För personer med immunbrist kortas tiden till tre månader.

Sedan tidigare har personer på särskilt boende, personer med hemtjänst eller hemsjukvård och alla som är 80 år eller äldre erbjudits en fjärde dos, men nu utökas alltså åldersspannet.

– Eftersom vi fortfarande ser en betydande smittspridning både i Sverige och i andra länder i kombination med att vaccinskyddet nu börjar avta i denna grupp är det motiverat att erbjuda fler åldersgrupper en andra påfyllnadsdos, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i pressmeddelandet.

Gott om tider

Västra Götalandsreginoen uppger att det fortsatt finns gott om vaccintider, såväl bokningsbara som på drop-in.

– Vi kan börja vaccinera dem som är 65 år och äldre omgående. Vaccinatörerna är beredda och det finns gott om vaccin, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Samtidigt som Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla över 65 år tar en fjärde dos fortsätter vaccinationsarbetet med bland annat dos 4 till de allra äldsta och dos 3 till alla över 18 år.

Andelen personer som är 80 år eller äldre och som tagit en fjärde dos ligger på 44,3 procent i Västra Götaland, jämfört med 90,7 procent för dos 3 i samma åldersgrupp.

– Vi vill nå en högre täckning i de äldre grupperna eftersom vaccin är det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom. De som är över 80 år och som ännu inte fått den fjärde dosen kommer att kontaktas av sin vårdcentral, säger Kristine Rygge.

När det gäller dos 3-täckningen för alla över 18 år så ligger den på 58,4 procent, jämfört med 85,7 procent för dos 2.

– Det är viktigt att ta sin tredje dos, pandemin är ännu inte över. Det är enkelt att boka in sig på en ledig tid, säger Kristine Rygge.

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.