Misstänkt bomb i Grums – var ofarlig: ”Avsikten var att skrämmas”

Publicerad:
Det misstänkta föremålet. Foto: Tommy Pedersen

En misstänkt bomb upphittades på en trappingång till ett flerfamiljshus i Grums. Nationella bombskyddet tillkallades och oskadliggjorde föremålet.

Man konstaterade då att det inte var laddat med något explosivt.

– Det här rör sig om ett grovt olaga hot eftersom avsikten verkar ha varit att skrämmas och skapa fruktan då föremålet var placerat på en specifik adress, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson på plats.

Strax efter klockan 05 på måndagsmorgonen blev polisen larmad till en adress på Östermalm i Grums, efter att en inringare fått syn på ett misstänkt farligt föremål vid en trappingång till en bostad.

Det misstänkta föremålet oskadliggörs.
Det misstänkta föremålet oskadliggörs. Foto: Tommy Pedersen

Polis, räddningstjänst och ambulans åkte till platsen och grupperade sig en bit ifrån den misstänkta bomben, för att hålla ett skyddsavstånd.

– Polisen har utrymt den aktuella fastigheten och boende i närliggande fastigheter har ombetts stanna i sina hem, säger Diana Qudhaib, presstalesperson på polisregion Bergslagen.

Polisen spärrade av ett område på 100 meter.

– Vi har spärrat av ett stort område med rejält säkerhetsavstånd, säger Lars Hedelin, presstalesperson för polisregion Bergslagen.

På plats skickade polisen bilder på föremålet till nationella bombskyddet.

– Bombskyddet bedömde att föremålet är att betrakta som farligt och de kommer för att hantera föremålet om en stund, säger Lars Hedelin.

Ofarligt föremål

Bombskyddet anlände till platsen vid 08.20 och strax efter klockan nio sköt en bombrobot mot föremålet.

  • Foto: Tommy Pedersen
  • Foto: Tommy Pedersen
  • Foto: Tommy Pedersen
  • Foto: Tommy Pedersen
  • Foto: Tommy Pedersen
  • Foto: Tommy Pedersen

Bombskyddet fortsatte sitt analysarbete och drog slutsatsen att föremålet inte var farligt.

Enligt NWT:s reporter var det ett termosliknande föremål med en fastklistrad timer som stod på översta trappsteget utanför dörren till flerfamiljshuset.

Polisen drog slutsatsen utifrån föremålets karaktär, hur det var placerat och hur det var byggt att det var utplacerat för att skapa skräck hos de som bor på adressen.

– Eftersom det ser ut som en hemmagjord bomb placerad ut på en specifik adress misstänker vi att föremålet har placerats där för att skrämma de boende, säger Lars Hedelin.

Om hotet är riktat mot en vis person i flerfamiljshuset får en utredning visa.

Polisen omrubricerade händelsen till grovt olaga hot, efter att först ha rubricerat händelsen som försök till allmänfarlig ödeläggelse – detta då det aldrig fanns fara för explosion.

Avspärrningarna på området hävdes strax innan lunch.

– Vi har säkrat området och kollat att inget annat konstigt fanns här.

Ingen person kom till skada i samband med händelsen.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrumsPolisenRäddningstjänsten

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare