Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Företagsbesök och slomkulor

Publicerad:
Sune Tholin skriver tisdagskolumnerna i PD.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Åmåls politiker är säkra på att alla tidens fina ord kring strategier och hållbarhet nu äntligen ska fyllas med innehåll. Vid förra veckans fullmäktige haglade lovorden enligt PD:s utsände över nya näringslivsstrategin. Låt oss innerligt hoppas att mycket blir uppfyllt.

Som vi tidigare sagt i denna spalt är det till slut bara företag och företagare som kan skapa och sköta framgångsrika företag. Den uppgiften har inte en kommun.

Men, som kommunchefen Jan-Erik Samuelsson påpekar, företagarna vill bli sedda. Rätt Och då handlar det om fördjupade kontakter, inte bara att något kommunalråd kommer på besök med en tårta vart sjunde år.

Fast ibland tror jag att politiker är rädda för företagsbesöken. Att de ska mötas av en massa krav. Så det är mysigare i stugvärmen på Stadshuset. Men en klok företagare förstår kommunens roll och har rimliga krav.

Något om kommunens företagsroll i sammanfattning: Mark i beredskap. Bygg- och planärenden prioriteras. Sök lösningar – ej hinder. Visa uppskattning för goda insatser – gäller inte bara stora nysatsningar utan även för företagares ihållande gnet och slit. Utarma inte centrumhandeln helt genom att ta bort parkeringsplatser.

Kommunens utvecklare och strateger kan säkert fylla på med mer.

Veckans ordspaning handlar om oväder. Bea Nilsson frågade mig om jag hört uttrycket ”slomkula”. Jo, sen jag tänkt efter mindes jag det från min första tid i Åmål. Men ordet blev inte inlemmat i min vokabulär. Har aldrig använt det.

Men Bea berättar att det betecknar ett oväder som hastigt ur ett svart moln sprider regn, hagel, snö eller blåst. Och att slommen, det vill säga norsen, då ska gå till. Samt att det nog bara är i Åmål och Säffle man talar om slomkulor. Fast på nätet ser jag att man även uppåt Klarälven ser såna kulor.

Kul om någon läsare kan bidra med något mer i denna ordspaning.

Häromveckan hade kolumnen en historia med Chrustjov i centrum. Men även Putin skymtar i skämt. Som i den här episoden som kunde läsas i DN:

En man demonstrerar i centrala Moskva med skylten ”Presidenten är en idiot”. En polis störtar fram och griper honom.

– Men jag menar ju Ukrainas president, försvarar sig demonstranten.

– Mej lurar du inte, säger konstapeln. Jag vet nog vem som är idiot.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunJan-Erik SamuelssonKrönikor