Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Vi ville skjuta till 10 miljoner kronor till äldreomsorgen

Publicerad:
Alliansens representanter i välfärds- och arbetsmarknadsnämnden undrar hur satsningen på äldreomsorgen ska finansieras.
Alliansens representanter i välfärds- och arbetsmarknadsnämnden undrar hur satsningen på äldreomsorgen ska finansieras. Foto: ERIK G SVENSSON

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är med stor tillfredsställelse vi som företrädare för Alliansen Åmål läser i PD (4 februari 2022) att den styrande majoriteten vill tillföra 2,5 miljoner extra för att förbättra villkoren för personal inom Åmåls äldreomsorg.

Efter kritiken: Åmålsvården går över till sexveckorsschema

Att vi inte får information om majoritetens ändrade kurs via nämnden (som bereder och fattar beslut och skickar dessa vidare till kommunstyrelsen) utan läser om ett fattat beslut i den lokala tidningen lämnar en del i övrigt att önska kring de demokratiska processer som gäller även för majoriteten i Åmål. Att den heller inte är finansierad gör saken ännu mer anmärkningsvärd.

I vårt budgetförslag för 2022 valde vi att skjuta till 10 finansierade miljoner mer till äldreomsorgen jämfört med majoritetens budget som vann gehör i fullmäktige. Dessa extra resurser var tänkta att i samråd med enhetschefer, anställda och representanter för berörda fackföreningar fördelas för att skapa bättre arbetsvillkor och i förlängningen förhoppningsvis minska sjukfrånvaron och öka arbetsplatsens attraktivitet.

Vi har fortfarande inte fått svar kring hur denna satsning ska finansieras av majoriteten mer än att satsningen ska finansieras centralt. Vår följdfråga blir då på bekostnad av vad? Vilka andra satsningar behöver stryka på foten när det fattas motsvarande summa i andra ändan? Blir den planerade rutschkanan till badhuset en modell mindre, blir det sämre snöröjning nästa vinter eller kanske minskade satsningar inom skolan?

Alliansens ledamöter i välfärds- och arbetsmarknadsnämnden

Camilla Ackerblad (M)

Anne Sörqvist (C)

Lillemor Hårdstedt (KD)

Ersättare:

Nada Cvijanovic (L)

Jan Sedenka (M)

Lena Kock (C)

Artikeltaggar

AlliansenInsändareVälfärds- och arbetsmarknadsnämndenÅmåls kommunÅmåls kommunÄldreomsorg