Bensinskatt och försvar i fokus när Karlbergsgymnasiet bjöd in ungdomsförbunden

Publicerad:
Många elever stannade till för att prata med ungdomsförbunden på ”Stureplan”. Ella Hagberg och Mohamed Alhaded var på plats från Centerpartiets ungdomsförbund, CUF. Foto: Fredrik Tacacho

Kriget i Ukraina och följderna av det, som skenande el- och bränslepriser var givna debattämnen när Karlbergsgymnasiet på måndagen bjöd in de politiska ungdomsförbunden till en debatt i aulan.

Samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund hade anammat inbjudan, men Ung vänster hade fallit bort på grund av sjukdom.

Under förmiddagen samlades ungdomsförbunden vid ”Stureplan”, för att prata politik med förbipasserande elever. Elpriserna, bensinskatten och utrikespolitiken var de ämnen som flest funderade kring, säger Ella Hagberg, en av representanterna från Centerpartiets ungdomsförbund, CUF.

– Det har varit ett stort intresse. Många går runt till flera olika partier för att bild sig en uppfattning, det är bra, säger hon.

Klimatet var ett annat ämne som engagerade eleverna.

– Klimatförändringarna är en fråga som vi unga måste driva, den har hamnat i vårt knä kan man säga, säger Agnes Tillberg som var på plats från Grön ungdom.

Värvade medlemmar

Ungdomsförbunden passade även på att värva nya medlemmar. Felix Wigstrand, som går i ettan på skolan, blev medlem i Moderata ungdomsförbundet, MUF.

– Jag gillar allt med det partiet. Jag tycker de har en bra balans mellan alla frågor, säger han.

Till en början kommer han att vara stödmedlem, men han är även öppen för ett engagemang i partiet.

– Man vet aldrig hur det blir längre fram.

Grön ungdoms Agnes Tillberg i samtal med några Karlbergselever.
Grön ungdoms Agnes Tillberg i samtal med några Karlbergselever. Foto: Fredrik Tacacho

Helin Abbdi, som går i tvåan, hade inte tänkt att prata med något förbund men fångades in och pratade en stund med Ungsvenskarna, berättar hon.

– Jag har inte bestämt mig för om jag ska rösta i höst, jag har inte så bra koll, säger hon.

Vilka frågor är viktiga för dig?

– Jämställdhet, skatt och bensinpriser.

Debatt i aulan

Efter lunchen fortsatte diskussionerna och debatten i aulan där två förbund åt gången fick duellera i aktuella frågor som Natomedlemskap, bränslepriser och strafflängd.

Inför debatten hade klasserna fått komma med förslag på vilka ämnen som skulle debatteras, samt vilka partier de ville se i respektive debatt.

Den inledande debatten, om svenskt medlemskap Nato, blev inte mycket till debatt då både Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU och Centerns ungdomsförbund, CUF, var överens om att Sverige bör gå med i Nato.

Samhällslärarna Patrik Åberg-Domeij och Victor Landing agerade moderatorer under debatten i aulan. Alla elever som hade möjlighet var på plats för att lyssna.
Samhällslärarna Patrik Åberg-Domeij och Victor Landing agerade moderatorer under debatten i aulan. Alla elever som hade möjlighet var på plats för att lyssna. Foto: Fredrik Tacacho

När Ungsvenskarna och Grön ungdom tog över för att debattera bränslepriser höjdes tempen något. Ungsvenskarna förespråkade tio kronors sänkning av bensinskatten medan Grön ungdom istället föreslog en sänkning av inkomstskatten för personer som bor på landet och är beroende av bilen.

– Staten ska inte gå in och sänka bensinskatten med tio kronor för att vi ska köra mer bil, det är helt sjukt, säger Elon Wissling från Grön ungdom.

Fem snabba frågor

Förbundsrepresentanterna fick även visa sin ståndpunkt i fem snabba frågor som ställdes av moderatorerna Patrik Åberg-Domeij och Victor Landing, till vardags samhällskunskapslärarna på Karlbergsgymnasiet.

– Vi har båda ett brinnande intresse för ungdomsdemokrati, säger Patrik Åberg-Domeij.

Måndagens debatt är en del i de demokrativeckor som Karlbergsgymnasiet anordnar inför höstens val.

Ett tidigt skolval

Efter påsklovet fortsätter skolan i samma anda och anordnar då en politisk debatt mellan riksdagspolitiker, samt ett tidigt skolval.

– Vi ville ge treorna en chans att få vara med på skolvalet då de inte har varit det tidigare, Patrik Åberg-Domeij.

Skolan kommer även att anordna ett traditionellt skolval i samband med riksdagsvalet i höst.

Debatten ingår i de demokratidagar skolan har inplanerade under våren och hösten.
Debatten ingår i de demokratidagar skolan har inplanerade under våren och hösten. Foto: Fredrik Tacacho
 Felix Wigstrand passade på att gå med i Moderata ungdomsförbundet, MUF.
Felix Wigstrand passade på att gå med i Moderata ungdomsförbundet, MUF. Foto: Fredrik Tacacho
Ungdomsförbunden hade olika taktik för att locka till sig och engagera eleverna.
Ungdomsförbunden hade olika taktik för att locka till sig och engagera eleverna. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålCUFGrön ungdomKarlbergsgymnasietKDULUFMUFPolitikSSUUngsvenskarna SDUVal 2022

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare