Hoppa till huvudinnehållet

Inga lättnader i strandskyddet – möts av ris och ros i Dalsland

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Det blir inga lättnader i strandskyddet.
Det blir inga lättnader i strandskyddet. Foto: Thomas Wallin

Det blir inga lättnader i strandskyddet. En majoritet i riksdagen stoppar detta.

– Jag är mycket besviken, säger Martin Carling (C), kommunalråd i Dals-Ed.

Desto gladare är riksdagsledamoten Elin Segerlind, Dals-Ed, miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

– En av mandatperiodens viktigaste segrar, säger hon.

Just att få igenom lättnader i strandskyddet var ett villkor för att Centerpartiet skulle släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister i höstas.

Men nu faller alltså förslaget.

Centerpartiet ville se lättnader i att bygga i strandnära områden. Miljöpartiet ville å sin sida se en skärpning i tätbebyggda områden med högt byggtryck.

Kompromiss faller

Resultatet blev en kompromiss som stöddes av Socialdemokraterna. Kompromissen gick ut på att det skulle bli enklare att bygga strandnära på landsbygden och i små tätorter samtidigt som reglerna skärps i områden med stor efterfrågan på mark.

Men fyra partier – Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet – har i miljö- och jordbruksutskottet yrkat på avslag på förslaget.

En av mandatperiodens viktigaste segrar.
Elin Segerlind (V), Dals-Ed, riksdagsledamot och Vänsterpartiets miljöpolitiske talesperson

Dessa fyra partier får därmed majoritet och stoppar nu tillsammans propositionen. Trots att de inte är överens om något gemensamt alternativ.

Reglerna blir kvar

De nuvarande strandskyddsreglerna kommer därmed att bli kvar som de ser ut idag.

Riksdagsledamoten Elin Segerlind, Dals-Ed, är miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Riksdagsledamoten Elin Segerlind, Dals-Ed, är miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: Tommy Löfgren

– Om kompromissförslaget gått igenom hade det inneburit försämringar för miljön och för allemansrätten. Det hade försvagat allmänhetens tillgång till stränder och djurs levnadsmiljöer. Samtidigt som det hade ökat exploateringstrycket i området där det redan är högt, säger Elin Segerlind.

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Han menar i stället att förändringarna i kompromissförslaget är alldeles för små.

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Helena Lindgren

– Det här förslaget hade inneburit ytterst små steg framåt. Regeringen gav direktiv till den politiska utredningen att se över strandskyddsreglerna i grunden, men det blev bara marginella förändringar, säger han.

– Det är oerhört viktigt att det blir en rejäl förändring av strandskyddsreglerna för att kunna öka möjligheterna för folk att bygga på landsbygden, fortsätter Bertilsson.

”Är mycket besviken”

Martin Carling tycker i stället att kompromissförslaget borde antas.

Martin Carling (C) är kommunstyrelsens ordförande i Dals-Ed.
Martin Carling (C) är kommunstyrelsens ordförande i Dals-Ed. Foto: Tommy Löfgren

– Jag är självklart mycket besviken för nu fanns en chans att faktiskt göra det lättare att bygga strandnära i landsbygdskommuner, säger han.

– Jag kan ha förståelse för att man kan vilja åstadkomma ännu mer, men nu blir det inget istället och återigen ska frågan begravas i en utredning. Logiken i detta beteende från M, KD och SD är mycket svår att förstå. Med konstruktivitet hade man istället kunnat släppa fram vad som var bra med förslaget och tagit bort delar som man ogillar. Nu fanns chansen till förändring och vem vet vilka politiska förutsättningar som finns efter nästa val? säger Martin Carling.

Landsbygdens intressen väger tyvärr lätt för vissa när det väl gäller.
Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande i Dals-Ed

Han tror själv att det finns en särskild anledning till varför inte partierna kommit överens.

– Förklaringen ligger väl tyvärr i det politiska spel som sker på riksdagsnivå samt att dessa partier inte klarat av att stå emot att det skulle bli skärpningar i redan exploaterade områden. Landsbygdens intressen väger tyvärr lätt för vissa när det väl gäller, säger Martin Carling.

Riksdagsdebatten om strandskyddet hålls den 31 maj. Ett slutgiltigt beslut i frågan sker troligen dagen efter, den 1 juni.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCenterpartietDalslandElin SegerlindKristdemokraternaMartin CarlingMiljöMiljöpartietModeraternaPolitikSocialdemokraternaStig BertilssonStrandskyddSverigeSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.